Wallbox 7,4kW w garażu i jego wymagania

krzyss

Pionier e-mobilności
Obecnie mam 17kW, czyli minimum na bezpiecznik 32A. 26kW albo 27kW to minimum na 50A z tego co pamietam, i jeśli dobrze rozumiem cennim PGE to podniesienie mocy kosztuje ~70/kWh czyli max 700pln.

Ale ten wallbox tesli za ta kase to juz zaczyna jakos wygladac. Szukalem na allegro i jedyne co znalazlem to albo chinczyki po ~3000zl albo sprzet po >5000zł. A tutaj 2900 za ladowarke tesli i to jeszcze z fakturą, przemyślę temat - dzięki :unsure:

Generalnie to widze problem i się zgadzam. Ale szczerze mowiac gdybym dostał ładowarke 8A do MME to bym ja w ogóle wywalił do kosza przy baterii blisko 100kWh. Biorac pod uwage ze te ~3,7kW to mi sie wydaje bardzo mialo to zaczynam patrzec na to jako jeszcze jeden problem przy elektrykach dla przecietnego kowalskiego (ktory tak samo nie zna sie na grubosci kabla jak i na oznaczeni 10A vs 16A w ustawieniach).
Walbox tesli w serwisie kosztuje 2450.- brutto…

vwir

Pionier e-mobilności
No to teraz uwaga - pytalem w dwoch salonach i w obu powiedzieli mi ze raczej nikt nie kupuje wallboxa - a co dopiero mowa przy tanszych elektrykach. I ja sie nie dziwie, bo 3000zl za urzadzenie i drugie tyle za instalacje to troche kosmos, to musi potaniec zeby od tak kazdy to kupowal.
No ja dostałem za darmo tego wallboxa za 3000. Więc to nie do końca tak jak piszesz.

Walbox tesli w serwisie kosztuje 2450.- brutto…
W wersji 22kW?

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak w tesli WallBox gen3 z zabezpieczeniami i moca 22kW kosztuje 2450.- brutto. Wiem bo za tyle kupowalem, nawet ja mialem za 2380.- ale dlatego ze bralem w Austrii i z przelicznika Euro tyle wyszlo.

krzyss

Pionier e-mobilności
Świetne info. Jak go tam można zamówić? Jest na stronie, czy jakoś mailowo/telefonicznie?
[email protected] mozna mailowo, potrzebny VIN tesli jak chcesz to moge Ci dac na priw swoj.

Jedna sprawa, niby powinno ladowac wszystkie auta (smarta mi laduje) ale podobno peugeotow nie chce.

vwir

Pionier e-mobilności
[email protected] mozna mailowo, potrzebny VIN tesli jak chcesz to moge Ci dac na priw swoj.

Jedna sprawa, niby powinno ladowac wszystkie auta (smarta mi laduje) ale podobno peugeotow nie chce.
Ja nie potrzebuję, ale kumpel pytał o sensowny wallbox. A tutaj jest cena niższa od byle jakiego chińczyka, a produkt bardzo dobry.

elveh

Posiadacz elektryka
Nie zgadzam się z tym. Pomiędzy 3 a 4 k znajdziesz topowe rozwiązania full smart i to produkowane w europie.
Ale ten wallbox tesli za ta kase to juz zaczyna jakos wygladac. Szukalem na allegro i jedyne co znalazlem to albo chinczyki po ~3000zl albo sprzet po >5000zł. A tutaj 2900 za ladowarke tesli i to jeszcze z fakturą, przemyślę temat - dzięki :unsure: