Wallbox KIA 22kW - montaż, użytkowanie, opinie

abes99

Posiadacz elektryka
Wygląda na to, że na naszej posesji stanie wallbox KIA 22kW, dostarczony przy okazji zakupu eSoula. Częściowo sytuację dyskutowaliśmy w wątku zakupowym, ale chętnie uzyskałbym dalsze informacje ;)

1) Opinie użytkowników - korzysta ktoś z tego konkretnego wallboxa? Z tego co się orientuję, w nim nie ma żadnego sterowania czy podglądu działania po WiFI? Chętnie usłyszałbym opinie jak się sprawuje, czy były jakieś problemy z montażem i ogólnie o jego użytkowaniu ;)

2) Instalacja - zasilanie będę ciągnął 5x10mm² bezpośrednio ze skrzynki przyłączeniowej w granicy działki, pozostaje kwestia zabezpieczeń i ewentualnego smart-sterowania. Jakie zabezpieczenia powinny być przed wallboxem? Czy wystarczy to co jest w samy wallboxie (str. 18 instrukcji)? Odnośnie sterowania, chciałbym mieć możliwość zdalnego włączenie czy wyłączenia i jakiś szacunkowy odczyt pobranej energii. Jest sens na takim smart-sterowniki ustawiać np. godziny ładowania, żeby wallbox działał tylko w II taryfie (czyli przyjeżdżam np. o 18:00, podpinam, a ładowanie startuje o 22:00)? Z tego co czytałem na forum, to raczej odradzacie takie odcięcie dopływu energii (oby w apce KIA i Fiata dało się ustawić godziny ładowania i zakres). Ale chciałbym np. mieć możliwość odłączenia np. kiedy wyjeżdżamy, miejsce montażu jest w sumie dostępne (brak bramy na podjeździe). No i odczyt zużycia energii + najchętniej powiadomienia, że zaczął się pobór energii, abym wiedział czy wystartowało ładowanie albo ktoś się podłączył pod naszą nieobecność. Myślałem o czymś z SonOff'a + styczniki (mam kilka Basic'ów do zaadoptowania w innym celu, ale przez brak czasu chyba na emeryturze ;)). Któryś konkretne model polecicie? W instrukcji wallboxa jest info, że istnieje możliwość zamontowania w niej modułu miernika MEW-01 (Zamel Supla), ale jego cena jest dość spora :unsure:. Pewnie w jego miejscu będzie można zamontować coś innego?

wallbox.jpg

3) Montaż - będę musiał postawić "jakiś" słupek, na którym będzie powieszony wallbox. Producent oferuje firmowy słupek (FA10045503) ale jeszcze nie ustaliłem jego ceny. A może jakieś inne rozwiązania? Choć pewnie nie ma sensu cudować, więc pozostaje mieć nadzieję, że firmowy nie kosztuje milionów :D Zastanawiam się jeszcze, czy montować go na krawędzi utwardzenia miejsc postojowych (wystarczy "przykręcić" do kostki betonowej (6cm) czy obrzeża betonowego?) czy lepiej wylać osobny fundament i wyrzucić go kawałek "poza" nawierzchnię utwardzoną? :unsure:

Coś jeszcze powinienem wiedzieć? :unsure: ;)
W załączniku instrukcja do wglądu (znaleziona w dziale ogłoszeniowym na forum)...

Attachments

• INSRUKCJA KIA CHARGE PDF DO DRUKU ver1.pdf
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 20
Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Cały czas się zastanawiam nad tym wallboxem Kia, z innych dyskusji wynika, że to średnia opcja i dość "goła" na dzień dobry (co widać na zdjęciu poniżej względem renderu z posta powyżej). Dostałem takie ceny opcji, przy założeniu montażu na zewnątrz, bezpośrednio z przyłącza:
-Konstrukcja wolnostojąca WB 1 - 1595 zł (czyli słupek stalowy)
-Płyta betonowa 500x500/80 - 345 zł (czyli fundament, pewnie taka płyta chodnikowa z Castoramy za kilkanaście złotych wystarczy, otwór na kabel można samemu wywiercić)
-RCCB A B32A - 359 zł
-Termostat+grzałka 15 W - 306 zł (wg grafik bodajże z instrukcji jest to takie coś)
- Supla MEW-01 (tu mi akurat nie podali ceny, ale na necie około 600zł).

Znalazłem takie zdjęcie środka:
ORYGINALNA-LADOWARKA-EV-KIA-STACJA-NASCIENNA-22KW-Liczba-gniazd-1.jpg

Co o tym sądzicie? Ma stać całkowicie na zewnątrz, bez żadnego daszku... :unsure:
Muszę szybko podjąć decyzję, bo w poniedziałek mają go mi zafakturować i wysłać, żebym zdążył z montażem przed odbiorem oczojeba ;)

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
U mnie zmiana planów, zamiast wallboksa od KIA będzie od Tesli (dzisiaj dotarł). Jakby ktoś był zainteresowany wallboksem KIA to na dniach (mam nadzieję) będę odbierał oczojeba i mogę wziąć w promocyjnej cenie (1,9k brutto).