Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

OldSeb

Posiadacz elektryka
Tak w ogóle przed czym to jest zabezpieczenie, przed tym że sprzedam samochód w ciągu dwóch lat czy że nie nakleję tej śmiesznej naklejki.
Jakiś matrix normalnie, trzeba napuścić na urzędasów jakichś pismaków, niech dwie wytłumaczą przed milionami słuchaczy.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Tak w ogóle przed czym to jest zabezpieczenie, przed tym że sprzedam samochód w ciągu dwóch lat czy że nie nakleję tej śmiesznej naklejki.
Jakiś matrix normalnie.
Zabezpieczenie na wypadek jak nie wyjeździsz 2-letniego targetu km ustalonego w umowie.
Dokładnie po tych 2 latach musi być stan drogomierza przeklepany do CEPIKu - u jakiegoś diagnosty albo na Policji.
... albo jak auto nie dotrwa do tych umownych dwóch lat "trwałości przedsięwzięcia" (odpukać ...)
Przynajmniej tak zrozumiałem z mojej umowy z ub.r.

A kwoty nie wpisują na wekslu, bo oprócz ryzyka zwrotu dofinansowania zastrzegli sobie odsetki ustawowe za cały okres od momentu wypłaty do zwrotu, więc kwota jest de facto nieokreślona o_O

Pamiętam że w moim przypadku zastanawiałem się z 2-3 miesiące czy w ogóle podpisywać tą umowę i kalkulacja ryzyka (po mojej stronie) wcale nie była taka oczywista.

Makus

Pionier e-mobilności
Zdecydowanie trzeba z tym uderzyć do mediów. To jakaś paranoja. Nie dość, że generuje to dodatkowe koszty u notariusza to jeszcze wystawia się weksel bez kwoty? Jeśli chcą odsetek to zawsze mogą dochodzić na drodze sądowej, tak samo zresztą jak i całej kwoty. Ale wystawianie weksla bez wpisanej kwoty? Paranoja, ktoś tam ostro popłynął.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Zabezpieczenie na wypadek jak nie wyjeździsz 2-letniego targetu km ustalonego w umowie.
Dokładnie po tych 2 latach musi być stan drogomierza przeklepany do CEPIKu - u jakiegoś diagnosty albo na Policji.
... albo jak auto nie dotrwa do tych umownych dwóch lat "trwałości przedsięwzięcia" (odpukać ...)
Przynajmniej tak zrozumiałem z mojej umowy z ub.r.
No dobra ale jaki jest w tym sens, jak skasuję auto to co niby dostanę odszkodowanie z AC na wartość fakturową i "zarobię" kwotę dotacji ? Drugiej dotacji już nie dostanę więc gdzie tu nadużycie.
Te weksle to jest śmierć dla tego programu, nie wiem czy ktoś coś takiego podpisze. Ja na pewno bym nie podpisał i całe szczęście, że Elon mnie powstrzymał przed zamówieniem swojego samochodu bo miałbym dodatkowy wkurw.

celll19

Zadomawiam się
No dobra ale jaki jest w tym sens, jak skasuję auto to co niby dostanę odszkodowanie z AC na wartość fakturową i "zarobię" kwotę dotacji ? Drugiej dotacji już nie dostanę więc gdzie tu nadużycie.
Te weksle to jest śmierć dla tego programu, nie wiem czy ktoś coś takiego podpisze. Ja na pewno bym nie podpisał i całe szczęście, że Elon mnie powstrzymał przed zamówieniem swojego samochodu bo miałbym dodatkowy wkurw.
Ale to dotyczyło mojego elektryka gdzie był wymagany limit km. Tu takiego nie ma.
Trzeba do mediów napisać. Bo to jakaś paranoja jest. Ktoś nie wie chyba co robi. Za 30k.

tokwi

Pionier e-mobilności
@Łukasz Bigo - chyba temat do poruszenia przez media się wyklarował... Możemy prosić o interwencję?
Przy interwencji warto mieć propozycję.
Dużo ryzyk zostałoby wyeliminowanych gdyby weksel miał wpisaną kwotę dotacji. Np ktoś bierze 18, 30, 40 tys to na taką kwotę wystawia się weksel.
Czyli niech już sobie fundusze nie wymyślają kosztów pieniądza - bo ich nie ponoszą. Nierozdysponowane pieniądze nigdy nie trafią do Polski.

Zamiast weksla mogłaby być też gwarancja bankowa. Prosta procedura bez chodzenia po notariuszach. Gwarancja bankowa musi mieć limit, bo banki są mądre i nie dają bez limitu!

Dla funduszu gwarancja bankowa o tyle jest lepszą niż weksel, bo mają wtedy wszystko elektronicznie i nie musieliby wdrażać procedur postępowania z fizycznymi dokumentami wekslowymi.

Mieliby też taniej bo gwarancja bankowa wygasa z datą X i po sprawie. W przypadku weksli oczywistym jest, że sprawa się nie kończy, weksle trzeba zwrócić!
Są też narażeni na procesy w przypadku niewydania weksli i koszty tej samej procedury po zakończeniu okresu - choć kosztami to przypuszczam urzędnicy się nie przejmują.

Wyeliminowanie weksla (gwarancja bankowa) lub jego limitacja (18/30/40) zmniejszy dodatkowo ryzyko działalności funduszu i odpowiedzialności w sytuacjach gdy zdarzyłoby się, że np: jakiś szantażowany urzędnik te weksle opchnął chłopakom z miasta, czy wziął teczkę papierków odchodząc na emeryturę.

Weksel in blanco to czyste zło!

Last edited: