Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

kaziwich

Posiadacz elektryka
Właśnie została udzielona odpowiedz na Webinar

Weksel jest in-blanco, ale jest ograniczony do kwoty udzielonej dotacji - jest deklaracja wekslowa, gdzie będzie wskazany numer umowy i kwota dotacji.
i ta odpowiedz nie jest zgodna z deklaracją:

"Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej ma prawo w każdym czasie wypełnić ww. weksel do kwoty obejmującej pełne zobowiązanie finansowe, powiększonej o odsetki umowne należne w dacie płatności weksla oraz opłaty i inne koszty wynikające z umowy"

mikxo

Fachowiec
Zdaje się, że MojEauto to taki społeczny program lewicy.
To by tłumaczyło te cyrografy, bo ten nurt, to z natury chce upodlić społeczeństwo.
No tak, podpisanie weksla przy otrzymaniu dotacji ze środków Unii Europejskiej jest bardzo upadlające. I to jeszcze u notariusza. Trzeba będzie chyba chodzić w nocy, żeby ludzie nie wytykali palcami.
No trudno, NFOŚIGW będzie musiał jakoś przeboleć to, że nie będzie mógł Ci wypłacić dotacji, choć pewnie będzie im bardzo przykro. No ale chyba nie dasz się tak upodlić i nie zniżysz się do takiego poziomu, żeby podpisać ten weksel in blanco, prawda?

tokwi

Pionier e-mobilności
No tak, podpisanie weksla przy otrzymaniu dotacji ze środków Unii Europejskiej jest bardzo upadlające. I to jeszcze u notariusza. Trzeba będzie chyba chodzić w nocy, żeby ludzie nie wytykali palcami.
No trudno, NFOŚIGW będzie musiał jakoś przeboleć to, że nie będzie mógł Ci wypłacić dotacji, choć pewnie będzie im bardzo przykro. No ale chyba nie dasz się tak upodlić i nie zniżysz się do takiego poziomu, żeby podpisać ten weksel in blanco, prawda?
Każdy ma swój rozum i swoją cenę.
Więcej zostanie środków dla Ciebie, a cel programu nie zostanie i tak osiągnięty

Jako potencjalni nabywcy elektryka to my jesteśmy dla urzędnika sposobem na zrealizowanie przez niego postawionego przed nim zadania. To musi być partnerskie, a weksli in blanco to już nawet chłopaki z miasta przestały wymagać.
Urzędnik, który ma zrealizować program - zatrzymania kasy w PL sam powinien podpisać weksel za szkody/straty które generuje. To tak de legę ferenda

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Kolega juz potwierdził. Weksel wg. odpowiedzi Pani z ministerstwa jest zabezpeiczeniem wymaganym przez UE (ma byc skuteczny i wykonywalny czy jakos tak). I nie nie mozna tego obejść.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Jak nie masz nic za uszami to nie musisz się bać weksli :)

mecekbomba

Fachowiec
czy ty rozumiesz że jak weksel zaginie to ktokolwiek może weksel wypełnić na dowolną kwotę podając dane słupa? komornik ściągnie kwotę wekslową z konta zanim w ogóle zobaczysz pozew na oczy. Zagubienie weksla przez instytucje państwowe jest powszechne, miałem już kilka spraw o umorzenie zaginionego weksla.

kermu

Zadomawiam się
Weksel jest z klauzulą "na zlecenie", zatem może być puszczony w obieg w wykorzystany przez kogokolwiek, w szczególności po kilku latach jak okaże się za zaginał u pierwotnego wierzyciela i wpadł w niepowołane ręce.

"W polskim systemie prawnym brak bowiem rejestru weksli umorzonych, który mógłby umożliwić sądowi weryfikację ważności wystawionego weksla i oddalenie pozwu o zapłatę w oparciu o stwierdzenie, ze weksel został umorzony. "

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Kiedyś podpisywałem taki pusty weksel jak brałem auto w leasing (nie był potrzebny notariusz).
Fakt że mocno się zastanawiałem co z tego wyjdzie. Renoma firmy leasingowej trochę mnie uspokajała.
Ostatecznie po tych kilku latach auto wykupiłem z leasingu, weksel został zniszczony i cała historia.
Przy kolejnym leasingu, weksla już nie wołali :)

luk49696

Posiadacz elektryka
Tu nie chodzi o to czy się boimy weksli. Mogą być różne przypadki np. wyślesz weksel z deklaracją kurierem i okaże się że przesyłka zaginęła i co? będziesz całe pozostałe życie się bał że ktoś to znalazł i będzie chciał wykorzystać. Poczytaj o wekslach a zrozumiesz jakie to jest niebezpieczeństwo.... deklaracja przed niczym Cię nie uchroni. Wiesz że w polskim prawie deklaracja do weksla może być ustna :(. Można taki weksel komuś np. sprzedać.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja nie mam, ale jak urzad skarbowy kiedyś mnie wezwał do siebie z informację że zgubili całą moją teczkę i czy mogę złożyć dokumenty jeszcze raz, to mam takie wiesz ograniczone zaufanie :)