Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

mikxo

Fachowiec
czy ty rozumiesz że jak weksel zaginie to ktokolwiek może weksel wypełnić na dowolną kwotę podając dane słupa? komornik ściągnie kwotę wekslową z konta zanim w ogóle zobaczysz pozew na oczy. Zagubienie weksla przez instytucje państwowe jest powszechne, miałem już kilka spraw o umorzenie zaginionego weksla.
Nie mówię, że te weksle to super bezpieczne rozwiązanie i fajnie, że w tym wątku wskazujecie potencjalne ryzyka, żeby zwiększyć świadomość jak to wygląda.
Tylko trochę mnie śmieszą teorie, że zostały wprowadzone, aby upadlać ludzi, albo że ktoś z PO jest notariuszem i chce na tym zarobić (tak jakby w Polsce był tylko jeden notariusz - jeśli już to zapewni to wpływy do budżetu państwa, z podatków za te czynności notarialne).

krzyss

Pionier e-mobilności
Sądząc po bólach w jakich się ten program w ogóle rodził, a teraz po akrobacjach prawno-urzedniczych wymaganych od wnioskodawców można odnieść wrażenie, że rząd stara się maksymalnie zniechęcić do zakupu auta elektrycznego.
Realnie 6 miesiecy sobie bimbają a w jeden miesiąc generują wymogi do programu :)

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Myślicie, że weksel wystawiony na fundusz zgubi się i np sprzątaczka Was okradnie legalnie z pieniędzy, występując jako fundusz, czy o co chodzi?

luk49696

Posiadacz elektryka
Myślicie, że weksel wystawiony na fundusz zgubi się i np sprzątaczka Was okradnie legalnie z pieniędzy, występując jako fundusz, czy o co chodzi?
A uważasz że zgubienie weksla nie jest możliwe? Pomijam czy celowe czy nie. Weksel jest in blanko czyli czysty, nie jest wystawiany na fundusz.

celll19

Zadomawiam się
Robi się trochę chaos. Już wiemy że weksel to jedno z gorszych rozwiązań jakie mogli wymyślić. Teraz może merytorycznie.

Mamy info od @umcus

Weksel jest in-blanco, ale jest ograniczony do kwoty udzielonej dotacji - jest deklaracja wekslowa, gdzie jest wskazany numer umowy i kwota dotacji.

Wspomniano coś na webinar że na odwrocie weksla ma też zostać zapisany nr umowy. Nie wiem czy to coś zmienia. Może pomyliłem.

Czy deklaracja do weksla jest nierozłączną jego częścią ? Jeżeli są ściśle połączone to jeżeli deklaracja wskazuje na umowę a w niej mamy zawarte konkretne kwoty to wpisanie sobie w weksel kwoty niewynikającej z umowy i tak nie będzie powodowo skutków prawnych.- moja opinia. nie jestem prawnikiem.

Jeżeli są to dwa dokumenty ze sobą niepowiązane w żaden sposób i taki weksel można zrealizować bez deklaracji to po co jest ta deklaracja ? Żeby mydlić nią oczy ?
Co w przypadku kiedy zostanie zgubiony sam weksel bez deklaracji i rozpocznie się dochodzenie roszczeń a ja posiadam taką deklaracje ?

Ev3

Pionier e-mobilności
Robi się trochę chaos. Już wiemy że weksel to jedno z gorszych rozwiązań jakie mogli wymyślić.
Wymyślili je minimum 4 lata temu i stosowali w poprzednich programach, czemu akurat teraz to larum?
Nie ma obowiązku korzystać, jeśli warunki nie pasują.