To już kwestia gustu.I nie szpeci auta
To już kwestia gustu.I nie szpeci auta
W mojej opinii jedyna słuszna ochrona przed takimi zdarzeniami to dodanie opcji auto szyby do AC i odpuszczenie sobie dodatkowych kamer, które albo pomogą, albo nieJedyna w miarę skuteczna metoda ochrony przed takimi zdarzeniami to trzymać dużą odległość od poprzedzających pojazdów i unikać jak ognia z jazdy za ciężarówkami z otwartymi naczepami.
I mam zamiar sentry wyłączyć bo bardzo dużo energii zużywa(około 220W na godzinę) ale nie chciał bym zostać bez jakiegokolwiek nagrania. A wideorejestrator nagrywający w jakości lepszej niż tesla(o co nie trudno) pobiera 5W. Dla mnie różnica jest ogromna po krótce licząc na rok sentry mode zużywa prawie 1927kWh(220W * 24H * 365Dni) co jest dla mnie jakimś nieporozumieniem. Licząc że ładuje się na Eleport gdzie za 1kWh płacę od tego miesiąca 2,15zł to daje mi to straty rocznie na poziomie 4143zł.Dla mnie bez sensu dokładać kolejne kamery. Dźwięku nigdy nie nagrywałem. Sentry można wyłączyć i po problemie
Bo musisz udowodnić celowe działanie lub zaniedbanie.Co to znaczy że nie dało się nic udowodnić sprawa zakończyła się w sądzie czy tylko policja tak stwierdziła?
Wyprzedzałem ciężarówkę która była na lewym pasie, i dostałem kamieniem i wiem że w tej konkretnej sytuacji dźwięki był dla mnie kluczowy i by mi pomógł. Gdyby nie miała plandeki(mając ładunek) albo miała otwartą ładownię to jedzie niezgodnie z przepisami (art. 61 ust. 5 ustawy z 20 czerwca 1997 r).Jak ubezpieczalnia bym próbował dowodzić, że to wina pojazdu który wprowadził ten kamień na drogę, a nie pojazdu który na niego najechał i jest też pośrednio poszkodowany bo jest niesłusznie oskarżany o spowodowanie szkody.
Jedyna w miarę skuteczna metoda ochrony przed takimi zdarzeniami to trzymać dużą odległość od poprzedzających pojazdów i unikać jak ognia z jazdy za ciężarówkami z otwartymi naczepami.
Niestety AC szyby nie obejmuje górnej szyby w Tesli bo to jest według nich dach a nie szyba.W mojej opinii jedyna słuszna ochrona przed takimi zdarzeniami to dodanie opcji auto szyby do AC i odpuszczenie sobie dodatkowych kamer, które albo pomogą, albo nie
OK z tym się zgadzam.Bo musisz udowodnić celowe działanie lub zaniedbanie.
Jak kamień spadnie z ciężarówki wiozącej kamienie to udowodnisz, jak pójdzie spod koła to nie udowodnisz winy kierowcy tego auta. Chyba że był znak o ograniczeniu prędkości z powodu kamieni na drodze i udowodnisz, że jechał szybciej.
No tylko że chyba mylisz Sentry Mode z nagrywaniem zapisu z kamer podczas jazdy co jest robione non-stop i możesz zapisać nagranie z dowolnego momentu kilka minut do tyłu jak naciśniesz przycisk lub wciśniesz klakson (to się ustawia ekstra w opcjach).I mam zamiar sentry wyłączyć bo bardzo dużo energii zużywa(około 220W na godzinę) ale nie chciał bym zostać bez jakiegokolwiek nagrania. A wideorejestrator nagrywający w jakości lepszej niż tesla(o co nie trudno) pobiera 5W. Dla mnie różnica jest ogromna po krótce licząc na rok sentry mode zużywa prawie 1927kWh(220W * 24H * 365Dni) co jest dla mnie jakimś nieporozumieniem. Licząc że ładuje się na Eleport gdzie za 1kWh płacę od tego miesiąca 2,15zł to daje mi to straty rocznie na poziomie 4143zł.
Policja odmówiła przyjęcia zgłoszenia. Był znak o ograniczeniu prędkości z uwagi na roboty ale stwierdzili, że prędkość z mojego rejestratora nie pokazuje ile jedzie ten przede mną - to fakt, a poza tym nie widać, że kamień wystrzelił spod kół samochodu poprzedzającego. Roma locuta causa finita.Co to znaczy że nie dało się nic udowodnić sprawa zakończyła się w sądzie czy tylko policja tak stwierdziła?