Większe baterie w TM3SRP?

Michal

Moderator
Moim zdaniem podwyżka cen to efekt ogólnie rosnących cen wszystkiego, a w szczególności pewnie cen surowców... Dlatego też wzrosły ceny również innych wersji.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Wczoraj poświęciłem dużo czasu na przeglądanie informacji nt. baterii 60 kWh. Czytałem fora niemieckie i francuskie (Google translator). Ogólnie nikt nic nie wie. Są same plotki i domysły. Cześć osób uważa i ja też jestem tego zdania, że podwyżka o 10 tyś na SR+ jest zapowiedzią zmiany baterii czyli +5 kWh. Pytanie kiedy dojadą samochody z powiększoną baterią. Pojawiły się informację, że od 10.10 MiC mają już 60 -ki.
Ja składając zamówienie stwierdziłem, że =5 kWh nie jest warte dopłaty 10 tyś. zł. Brałem też pod uwagę kolejną podwyżkę w USA - drugą w miesiącu o kolejne 2000 $. Jeśli to się przełoży na EU to SR+ może niedługo kosztować 225 tyś. zł.
Podumowując - ja zmówiłem swoją w sobotę w starej jeszcze cenie.
I moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś ;-) wątpię, że pojemność baterii wzrośnie... Więc albo masz tańszy samochód z mniejszą baterią (zachowany stosunek ceny do jakości) albo tańszy samochoód z tą samą bateria (bardziej prawdopodobne, wygrywasz życie!) :)

solik

Pionier e-mobilności
Last edited:

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Przy 60kWh LFP powinien sie ladowac przy 100% do ~460km, to jest wiecej niz moja Perf. ktora moge ladowac do 90% na codzien ~450km.
Niesamowite value jezeli sie potwierdzi, w Norwegii cena nadal taka sama, jak sie nie zmieni to za 364k NOK (~171k PLN) to auto bedzie bilo kolejne rekordy sprzedazy.

solik

Pionier e-mobilności
Rekordy bije pewnie tez dlatego, ze jest. W BMW, Mercedesie czy Audi na placach nie ma nic (lub sa same SUVy) i terminy dostaw optymistycznie na wiosne 2022 a jak wybierasz ladowarke inducyjna albo automatyczna klape bagaznika to nawet i lipiec :) zadne magiczne wyposazenia, najpopularniejsze silniki.

ciastek

Pionier e-mobilności
Uwaga - na tę chwilę nic nie wiadomo o tym co oznacza BTF1 - większa bateria to na razie tylko przypuszczenia. (...) może się okazać, że nowe oznaczenie to po prostu inny dostawca takiej samej baterii np. BYD.
Kolejne ptaszki ćwierkają, że nowe oznaczenie jest dla baterii 60 kWh.