Wrażenia z jazdy w trasie

Fryto

Zadomawiam się
Jak z ładowaniem po drodze? Używałeś pewnie SuC w większości...
Tak cały czas na ładowarkach Tesli. Nie chce mi się bawić w jakieś aplikacje i inne tego rodzaju bzdety, nie chce sobie czymś takim zawracać głowy. Kończy się prąd to jadę na ładowarkę podpinam kabel i tyle:)

Pabloss

Posiadacz elektryka
Koledzy właśnie wróciłem z planowanej od ponad miesiąca trasy Polska - Holandia - Polska. W sumie modelem Y RWD zrobiłem 2 782 km. To trasa do Holandii, trochę jeżdżenia po Holandii i powrót do domu. Dla nowych użytkowników powiem tylko tyle i aż tyle że NIE ma się czego bać. Spokojnie można jechać i nic złego się nie dzieje. Nie ma żadnego problemu z ładowaniem i dostępnością ładowarek. Oczywiście w Polsce jadąc do Holandii ostatnia ładowarka to Kostomłoty, ale potem już nie ma czy sobie głowy zawracać. Całą trasę ustawiałem w aplikacji Tesli podając tylko i wyłącznie miejsce docelowe. System sam bardzo bobrze rozplanował mi trasę i ładowanie po około 25 -30 minut. Jeden raz na powrocie zmienił mi trasę z powodu lepszej dostępności do ładowarki i jeden raz z powodu korków. Nie miałem jak mówiłem żadnych problemów. Do Holandii miałem 5 ładowań, a na powrocie 4. Łącznie przejechałem 2 782 km, a zużycie to 17,4 kWh/km. Samochód był zapakowany i 4 dorosłe osoby na pokładzie. Prędkości autostradowe pomiędzy 120 - 140 km/h. W Holandii 110 km/h. Autopilot również sprawował się znakomicie. Nic tylko jeździć. Pozdrawiam.

Attachments

• IMG_6756.jpg
    IMG_6756.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 35

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Jestem na serwisie :)

Zgłaszałem przesunięta przednia klapę, pan podszedł z miarka, w laptopie miał wszelkie wymiary dozwolone. Przednia maska stwierdzona jako w normie, 4,0mm z lewej, 2,5mm z prawej, ale do 4,5mm norma ;)

Tylne światła załamują się w prawej lampie o 1mm, lampa nie jest gładka na całej długości, wyczuwalny schodek przy zamkniętej klapie. Znów pomiar i będzie poprawione, chyba lampe lepiej dokręca.

Mam jeden ubytek w lakierze, może przyciąłem coś w drzwiach, 1mm x 1mm mam szary lakier, bez problemu zakleja to czymś, nie zgłaszałem tego wcześniej.

Spytałem o szumiące gumy w drzwiach, powiedzieli, ze musze zgłoszenie zrobić.

Dwóch miłych Panów oglądało samochód.

Zdjęcia z pomiarów: IMG_2333.jpeg

I ubytek (przy odbiorze go nie było), pokaże go również po:
IMG_2245.jpeg

Pan poprosił abym nie zaglądał do laptopa :) z wymiarami samochodu, ale fajnie byłoby coś takiego zdobyć… bo jechałbym na marne, a mógłbym sam sobie obliczyć szerokość szczeliny.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Aha jeszcze jak to wyglądało. Parkujemy samochód gdzieś na placu - jeżeli jest miejsce. Udajemy się do "stolika", tam wiedzą, że jesteśmy już (bo w appce się automatycznie zmienił status na "repair in progress"), następnie z obsługą udajemy się do samochodu wskazać usterki, myślę że lampa pójdzie szybko, więc nie pytałem o samochód itd. Obok jest wielka galeria M1, więc można gdzieś przysiąść, popracować, zjeść.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Już po:
1686815033922.png

Poniżej godziny (przyjechałem 8:45, 9:00 oglądanie, 9:45 powiadomienie w apce o końcu), oczywiście nic nie zamierzam płacić :), więc idę to wyjaśnić na miejscu.

kristof46

Fachowiec
Jeśli macie usterkę która wymaga głębszego zapoznania się z autem to można ich poinformować i tyle. Nie trzeba czekac aż ktoś się zabierze za nasze auto bo i tak niewiele to wniesie. Ostatnio ojciec miał problemy z klima w 3. W sumie już drugi raz siadła klimatyzacja. Tym razem jakaś dziura w instalacji.
Co więcej jeśli chcecie odebrać auto po godzinach pracy to serwis może wystawić wam auto na zewnątrz żebyście mogli je odebrać kiedy chcecie. Rzecz jasna lepiej jest sprawdzić czy naprawiali. Niemniej taka opcja jest.

Last edited:

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Już po. Zapomniałem, ze zgłaszałem tez wymianę folii na prawych tylnich drzwiach, przy wywiadzie nie wspomniałem o tym, ale mieli zamówiona część, wiec wymienili tez.
IMG_2335.jpeg
IMG_2336.jpeg
IMG_2337.jpeg

Szkoda, że tej przedniej klapy mi nie poprawili, będę musiał sam sobie ja dogiąć/przekręcić lekko.

Auto stało pod serwisem. Zanim zdążyłem dojść to zmieniła się opłata na 0 zł, wiec nawet nie rozmawialem z nikim, zabrałem samochód i wracam.

Last edited:

ducarider

Posiadacz elektryka
A u mnie w BMW musiałem naładować akumulator :) Jeżdżę tylko Teslą :) Haha.
2,5 miesiąca i 7000. Dołożę zaraz 5 ze Skandynawii.
Moje auto ma też tylną klapę bardziej schowaną. Wgniot na wykroi drzwi zakleiłem odblaskową naklejką (nie chce malować) i jeżdżę.
Mega zwracam uwagę na detale.
Jakbyście narzekali, że się fotel kierowcy na rancie marszczy to macie zdjęcie z EQSa SUV. 18 km przebiegu. Auto na salonie. Wygląda jakby miał 100KIMG_1553.jpeg.

ypl

Pionier e-mobilności
Bez gwiazdy nie ma jazdy.
Tez miałem taką dewizę, ale kupiłem Teslę…
Gwiazdami też jeszcze jeżdżę, bo Żona nie chce mi pożyczać Tesli 😉😀🤣
Mam to samo z pożyczaniem 😉