Wspólnota mieszkaniowa i ładowanie elektryka - jak ich podejść

K

Konto_usunięte_2021-03-29

Gość
Pewnie większość z Was ładuje w domu z fotwoltaiki, ale u mnie dom w planach dopiero.
W zeszłym roku moja wspólnota uchwaliła, że zgadzają sie na ładowanie elektryków we wspólnym garażu. Jednorazowo 25 pln. Żyć nie umierać.
Niestety zacząłem drążyć temat w grudniu i wycofują się rakiem. "Nie mamy przygotowanej infrastruktury", "Lepiej będzie dla wszystkich żeby nie ładować" (sic!), "Pan wie o tym pożarze w Warszawie w garażu. W Faktach mówili, że był elektryk!".
Jednym słowem średniowiecze.

Jakieś porady w temacie jak ich podejść?

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Ponawiam.prośbę, by wypowiedział się ktoś, kto zapłacił za ekspertyzę elektryka, podał cenę i ew.kontakt do takiego.
Na forum Tesli, na fb są osoby, które zawodowo zajmują się załatwianiem takich spraw i późniejszym zakładaniem instalacji oraz takie, które mają tą "walkę" za sobą i cieszą się prądem na swoich stanowiskach parkingowych.

Baderro

Nowy na Forum
Na forum Tesli, na fb są osoby, które zawodowo zajmują się załatwianiem takich spraw i późniejszym zakładaniem instalacji oraz takie, które mają tą "walkę" za sobą i cieszą się prądem na swoich stanowiskach parkingowych.
Tam byłem i tu stamtąd trafiłem. To są specjaliści do spraw przez swą zawiłość niewytłumaczalnych. Nikt, do których pisałem, dzwoniłem nie udziela konkretnej odpowiedzi. Liczę, że tutaj ktoś to zrobi i opiszę bez. Na razie, jak ktoś się pochwali, że to zrobił to znika z forum 😱

jgal

Posiadacz elektryka
Ja robiłem całą instalację z firmą 3ev.pl. Nie są tani, ale zrobili wszystko full profeska. Jak chodzi o ekspertyzę, to polecam skrzyknąć się w więcej osób, to wychodzi taniej. U mnie dogadały się 4 osoby (4 miejsca postojowe) i wyszło ok. 1700 brutto za osobę.

Baderro

Nowy na Forum
Ja robiłem całą instalację z firmą 3ev.pl. Nie są tani, ale zrobili wszystko full profeska. Jak chodzi o ekspertyzę, to polecam skrzyknąć się w więcej osób, to wychodzi taniej. U mnie dogadały się 4 osoby (4 miejsca postojowe) i wyszło ok. 1700 brutto za osobę.
DZIĘKUJĘ!
Czy to są miejsca postojowe zarządzane przez wspólnotę tylko, czy oddzielna nieruchomość z udziałami?

jgal

Posiadacz elektryka
Oddzielna z udziałami. Na szczęście zarząd wspólnoty był przychylny i nie robili problemów. Wydali zgodę w trybie "czynności zwykłego zarządu". Oczekiwali jedynie aby projekt elektryczny był pobłogosławiony przez inspektora, który współpracuje ze wspólnotą.

picia

Nowy na Forum
Są jeszcze Bezszelestni, podobno fajnie załatwiają ale osobiście mam mieszane uczucia, bo co prawda był z nimi kontakt ale nie taki na jaki liczyłem (był telefon, email, kilka dni przerwy, potem znowu itp). W momencie gdy się okazało się, że wykonanie instalacji na moim osiedlu nie będzie łatwe (zrywanie kilkunastu metrów kostki) a koszty będą spore, to sami przestali się odzywać. Zapytać zawsze możesz, bo brzmią jednak profesjonalnie.
Próbowałem jeszcze z firmą Stacjomat.pl, też się tym zajmują ale nie odpisali mi nawet na pytanie. Pisałem do szefa, czy dostali ode mnie maila. Potwierdził i potem brak kontaktu. Możliwe że jednak preferują większych klientów.

Kanapa

Zadomawiam się
Zalatwiali synowi w Gdańsku w hali pod domem sganowisko z oddzielnym Aktem Not. O, ile pamietam komplet paipery, Wspolnota itp 16 tyś? Za, 11 kW, 3f
Beszelestni są aktualnie nieuchwytni.
Czy ktoś może wie jaki jest status deklaracji gov o dopłatach do punków ładowania?
„Nie mamy obecnie ogłoszonego naboru dla punktów ładowania. Planujemy jego ogłoszenie w późniejszym terminie (po wejściu w życie zmian przepisów w zakresie pomocy publicznej - GBER).”