Wybór wallboxa - Tesla Wall Connector - BMW Gen 3 - Wallbox Pulsar Plus - który?

Marcin_We

Nowy na Forum
Cześć,
doradźcie proszę który wallbox wybrać:
- Tesla Wall Connector,
- BMW Gen 3,
- Wallbox Pulsar Plus.

Nie wiem na ile istotna i użyteczna jest możliwość zmiana prądu przez aplikację.
Z tego co wiem tylko Wallbox Pulsar Plus ma podłączenie do wifi i możliwość podglądu czy sterowania skądkolwiek.

Harmonogram ładowania można ustawiać aplikacją z poziomu auta (aby się ładowało natychmiast lub np w godzinach nocnych).
Co do mocy ładowania nie wiem czy w to wnikać, np. zmniejszać moc gdy jest mniejsze generowania z PV.

Auta to BMW 530e i iX3.

Dziękują za pomoc.

daniel

Señor Meme Officer
Jeśli masz wallboxa który współpracuje bezpośrednio z Twoim inwerterem, to najwygodniejszy wybór. Może nie najtańszy, ale najwygodniejszy.

@nabrU mocno reklamuje go-e i muszę powiedzieć, że na papierze ma najwięcej fajnych opcji. Aż sam mam ochotę go kupić, ale już mam teslowy.

Jeśli nie potrzebujesz takich bajerów to dowolny wallbox wystarczy. Czasem tutaj są wrzutki o promocjach na Amazonie/Kauflandzie czy Lidlu. Przeszukaj forum.

nabrU

Moderator
@nabrU mocno reklamuje go-e i muszę powiedzieć, że na papierze ma najwięcej fajnych opcji. Aż sam mam ochotę go kupić, ale już mam teslowy.

Ja na serio nie mam z nimi nic wspólnego :p i nie byłem pierwszy kto o tym EVSE pisał na Forum:

Obejrzałem po prostu filmik i poczytałem dane i za tą kasę wydaje mi się nie ma nic lepszego (na razie) i przyszłościowego. A już coraz więcej na Forum wymagających użytkowników EVSE: a to jakiś harmonogram skomplikowany, a to integracja z HA, a to obsługa taryf dynamicznych. Z doświadczenia mówię, że szkoda kupować TWC czy coś podobnego, jeśli ktoś poważnie myśli o jakimś zaawansowanym wykorzystaniu EVSE.

CODI

Zadomawiam się
A jest gdzies jakies porownanie takiego Go-e z np Zencarem albo Khonsem. Abym mial szanse ocenic dlaczego place 2 razy wiecej.

nabrU

Moderator
Wystarczy przecież samemu porównać te 3 EVSE (choć nie wiem o jakie modele Zencara czy Khons Ci chodzi, bo może pokusiłbym się o porównanie)