Wybuch magazynu energii w Bytowie

Trapp

Zadomawiam się
I dlatego baterie beda mialy drugie zycie u Producentow aut a nie w domowych magazynach energii...
Obecnie zaden z Operatorow nie odbierze magazynu samorobki

Na Youtube sa dosc widowiskowe filmiki wybuchów baterii Liion po przeladowaniu.

Last edited:

Trapp

Zadomawiam się
Swoja droga, czasem mam wrazenie ze uzytkownicy EV czesto stosuja technike wyparcia na slowa klucze- bateria, pożar itd.
Mnie jako uzytkownika EV żywo interesuja takie tematy, poniewaz nie chciałbym obudzić sie rano bez dachu nad głową, a niestety obecne testy samochodów wykonywane sa nie w laboratoriach czy drogach testowych a na uzytkownikach.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
sporo "prawdopodobnie" czyli ktoś coś słyszał, ktoś coś zgaduje a do tego wybuch wodór. ciekawe skąd
Wodór może powstać w reakcji metali z akumulatorów z wodą, lub na skutek elektrolizy.
przykładowo 7 gram litu w reakcji z woda daje 2gramy wodoru
a 2 gramy wodoru dają przy wybuchu tyle energii co 62 gramy trotylu

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
I dlatego baterie beda mialy drugie zycie u Producentow aut a nie w domowych magazynach energii...

Samorobka spoko ale na zewnatrz np koło instalacji na gruncie; nawet firmowy magazyn z palną baterią też dałbym na zewnątrz i to niekoniecznie na elewacji domu. Dopiero baterie typu Na-Ion kompletnie niepalne można sobie wsadzić do środka.

twizy

Zadomawiam się
Zapłacą za te baterie?
Nie bardzo jestem w temacie po co komu magazyn jak nie jest off-line.
Ja wiem czy te palące się elektryki przeładowały się. Raczej przegrzały.

adamusek

Posiadacz elektryka
Zapłacą za te baterie?

Ja wiem czy te palące się elektryki przeładowały się. Raczej przegrzały.
Ja nie jestem offline, chętnie skorzystałbym z magazynu ale taniego bo jestem na starym prosumencie mam 14.5kwp a bede chcial zwiekszyc do 20kwp a przy 20kwp 70% zwrotu to przepada mi rocznie nawet 6MW, poza tym mam też backup. Magazynu nie zgłaszałbym do ZE więc nikt nie musi go odbierać, poza tym magazynowanie energii nie wymaga żadnego dopuszczenia lub certyfikacji.

Ev3

Pionier e-mobilności
Zapłacą za te baterie?

Co ma piernik do wiatraka?
Może być np. po to, żeby wykorzystywać energię z prądu wrzuconego wcześniej z pv do baterii w pierwszej kolejności, a dopiero braki uzupełniać z sieci.