Wynajem czy zakup (Nasze auto)

Ev3

Pionier e-mobilności
Aż napiszesz dobrze. Horyzont czasowy ma początek i koniec tak dla podpowiedzi.
Napisałem ze 20 razy.
21 nie napiszę, nie potrafisz przeczytać, to trudno.
EOD
wygodnie założenia.
To nie założenia, to realia.
Przynajmniej w przykładowym Fiacie.
+ btw od razu w swojej wypowiedzi pisałem, że swoje założenia przyjmuje dla jdg,
co dla wygody raczyłeś pominąć.
No tak, czepiać się łatwiej.

A może Ty się wyprodukujesz i podasz swoje wyliczenia dla jdg?
Wielu by się przydało.

I tak, dla swojej wygody to pomijam, bo to nie mój przypadek.
Dla mnie zakup dopiero po 2 latach ma dodatkowo taki sens, że mam firmę, ale nie jdg i nie dostanę dopłaty przy zakupie firmowym, stąd konieczność zakupu prywatnego, ale chętnie wykupię na firmę po 2 letniej karencji.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ja na JDG, ale nie jestem Vatowcem. Czyli tracę jeszcze kwotę VAT którą muszę od tych pierwszych 30 koła zapłacić. Znaczy się, muszę sobie do kosztu 2 letniego dopisać 6900.
No nie - podałem 8 tys (bo tyle jest przy wyższej dotacji dla "niskiego dochodu"), a Ty go zmniejszasz o 1100, czyli zamiast 8 tys bierzesz 6,9 tys.
Rata trochę Ci wzrośnie, ale wmieści się w tych 10 tys, to nie było super precyzyjnie wyliczone.

iccu

Nowy na Forum
Bierzesz nową Pandę za 125 tys.
Realny koszt wynajmu przez 2 lata dla osoby nieprowadzącej działalności, łapiącej się na "niski dochód" to:
-8 tys vat straconego przy pierwszej wpłacie pod dotację
-10 tys rat
Do tego dochodzi koszt zakupu 2 latka później, za powiedzmy 50% wartości, czyli za 62 tys.

W sumie 80 tys.

To samo przy zakupie za gotówkę kosztuje 125 tys-12 tys rabatu (od dealera przy zakupie gotówkowym)-30 tys dotacji.
Czyli w sumie 83 tys

Porównując obie formy koszt był wyższy o 3 tys.
Plus kilka/kilkanaście tysięcy możliwych do uzyskania z odsetek od niepotrzebnie zamrożonego kapitału.
Czyli za gotówkę totalnie bez sensu.
Serio 3 tys. różnicy ma przeważać na korzyść wynajmu? Przecież tyle albo i więcej dołożysz do droższego ubezpieczenia w wynajmie przez dwa lata.

Ev3

Pionier e-mobilności
Serio 3 tys. różnicy ma przeważać na korzyść wynajmu?
Nie, głównie to, że po 2 latach możesz sobie kupić coś innego i nie bujać się z odsprzedażą auta.
Która w razie czego też może słono kosztować (żeby ktoś w ogóle chciał kupić).

Niższy koszt, to tylko dodatkowy bonus.
Przecież tyle albo i więcej dołożysz do droższego ubezpieczenia w wynajmie przez dwa lata.
Dlaczego miałoby być wyższe?
Stellantis ma jakieś specjalne wymagania/opłaty przy wynajmie?