Wysoka temperatura otoczenia a akumulatory

goro5

Nowy na Forum
Witam. Jakie macie doświadczenia z pobytem w cieplejszych klimatach? Wybieram się w wakacje do Chorwacji i zastanawiam się jak wpłynie temperatura powyżej 40 stopni na temperaturę baterii podczas postoju.

luki

Posiadacz elektryka
Temperatura zapłonu to jakieś 200*C, więc jeszcze jest zapas ;)

A na poważnie, to raczej byłbym spokojny.. Temperatura baterii dopiero powyżej 25*C jest optymalna do szybkiego ładowania

cooler

Pionier e-mobilności
Od razu po zakupie pojechałem na wakacje przez Rumunię, Bułgarię i skończyłem w Stambule, miałem po drodze i na postojach nawet 47st C i nic się bateriom nie stało, auto na oko lubi ciepło dużo bardziej niż zimno, zużycie w gorącym klimacie pomimo klimy przy ok 140km/h bywało poniżej 19-20kWh/100km. W górach Rumunii zrobiłem nawet wynik WLTP :)
Więc bym się nie martwił, przynajmniej jeżeli chodzi o Teslę, bo auta gdzie nie ma aktywnego chłodzenia baterii dostają w dupę w gorącym klimacie (np leaf).

nabrU

Pionier e-mobilności
Mój ID lubi gdy temp baterii to ok. 28*C, więc sądzę, że Enyaq ma podobnie. Tutaj pisałem o tym. Dlatego nie bałbym się chorwackich (czy innych) wysokich temperatur.

krzyss

Pionier e-mobilności
Baterie lubia temperatury w okolicach 40stopni ! Wtedy maja najwyzsza wydajnosc.
To czego nie lubia to zostawiania ich naladowanych pod 100% w wysokich temperaturach, wiec w takim klimacie nie zostawial bym auta naladowanwgo wiecej niz 80-85%
Oczywiscie mowimy o bateriach ktore posiadaja aktywne chlodzenie.