Wysoka temperatura w garażu

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Można zażądać od wspólnoty montaż wentylatorów rozprowadzających powietrze po hali.

Niestety zbyt ciepło w garażu spowoduje podwyższoną wilgotność i korozję auta, szczególnie zimą.
Można żądać, tylko 1. po co, 2. kto będzie za to płacił (montaż i eksploatację)? Garaż jest powierzchnią nieogrzewaną, może mieć dowolną temperaturę, byle niegroźną dla ludzi. Lepiej to ciepło przechwycić i spożytkować niż rozprowadzać żeby się równomiernie marnowało. Naprawdę, idźcie w CWU, tam się marnują dziesiątki tys. zł, jak nie więcej.
30 kWh ciepła to 0,108 GJ (dżul to watosekunda). W roku jest 8760 godzin. Powiedzmy, że macie GJ za 100 zł. To jest 94 tys. zł rocznie! Nawet jak one wydzielają średnio tylko 5 kW ciepła, to jest się o co bić.

Last edited:

mikeB

Nowy na Forum
Baterie wcale nie lubią ciepła w kontekście degradacji. Degradują wolniej w mniejszej temperaturze. Jeśli te agregaty są z klimatyzacji, to grzeją garaż latem. Zimą zapewne nie. Zimą mogą co najwyżej chłodzić garaż, gdy w Żabce będą grzać powietrze klimą. Także miejsce nie jest za szczęśliwe. Próbowałbym dogadać się z jakimś sąsiadem celem zamiany miejsca.
Zimą niestety prędzej chłodzą 🙂

Michal

Moderator
Bateria przeżyje. Nie orzejmuj sie. Ludzie jeżdżących we Włoszech i jakoś nie ma tam tragedii.

Thomas

Thomas
Rozumując tok myślenia autora wątku to ludzie południowych krajów Europy powinni nie używać elektryków a porusza się ich tam całkiem sporo i nikt nie zawraca sobie głowy degradacją bateri przy plus 45 stopniach .

daniel

Señor Meme Officer
OT, ale tak. Gdyby to była moja wspólnota, to bym zabiegał, żeby pozyskiwać całe to ciepło do ogrzewania ciepłej wody użytkowej, na którą zapotrzebowanie jest stale przez cały rok. Powinno to dać wymierne oszczędności w rachunkach - wodę wodociągową można ogrzać ciepłem odpadowym z lodówek i klimy do ~45 °C, a resztę węzłem cieplnym, gazem, czy co tam macie. Moja spółdzielnia ma projekt dofinansowany z KPO, żeby coś takiego zrobić pompami ciepła na powietrze atmosferyczne, a tu jest przecież już gorący czynnik chłodniczy 24/7, a do tego dyskomfort w garażu. A potrzebuje ZTCP jednego czy dwóch takich dużych agregatów kilkanasto-kW na cały niski blok 70-mieszkaniowy (i trzy bufory, chyba po pół m³).

Takie rozwiązania mają rolnicy którzy muszą chłodzić mleko. Zamiast wywalać ciepło do atmosfery można grzać w domu.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Takie rozwiązania mają rolnicy którzy muszą chłodzić mleko. Zamiast wywalać ciepło do atmosfery można grzać w domu.
Hotele z basenami na wolnym powietrzu (klima zrzuca ciepło do wody), serwerownie w biurowcach albo nawet centra przetwarzania danych czy supermarkety podłączone do sieci miejskiej (zwłaszcza nowszej generacji, niskotemperaturowych)... Zagospodarowanie ciepła odpadowego to nie jest chirurgia rakietowa. Dlatego żal patrzeć na takie marnotrawstwo.