Y AWD LR vs nowe RWD LR

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Czy ktoś może wie czy wszystkie RWD LR są z HW4 czy może jest ryzyko trafić na HW3?
Ryzyko HW3 jest spore - szczególnie, jak bierzesz z inventory. Natomiast jak piszą znawcy, większego znaczenia to nie ma w użytkowaniu. Można czekać - jak zwykle na coś ;)

BolekJ

Nowy na Forum
Co do zasięgu LR RWD vs AWD to dane WLTP mogą nie odpowiadać rzeczywistości. Oczywiście trzeba porównywać te same koła i kołpaki i te sam warunki, więc oba auta powinny jechać jednocześnie tę samą trasą. O dziwo OtoEv.pl podaje lepsze realne zasięgi dla AWD i dosyć istotnie (jest cięższe o 60 kg) a nie RWD.

Miasto: AWD 622, RWD 520.
120km'h: AWD 413, RWD: 332.

Może to pomyłka a może jest coś na rzeczy.

Michal

Moderator
Prawidłowe dane raczej tylko w ev-database.org

BolekJ

Nowy na Forum
To to chyba możliwe.

I jeszcze wyniki z Evkx.net

https://evkx.net/models/tesla/model_y/model_y_long_range/rangeandconsumption/

Ciekawie wypada test jazdy standardowego chińczyka RWD i AWD.

Wygląda mi na to, że w praktyce nie ma różnicy w zasięgu lub jest nieistotna. AWD to + 10kPLN, więc jak komu pasuje.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
To to chyba możliwe.

I jeszcze wyniki z Evkx.net

https://evkx.net/models/tesla/model_y/model_y_long_range/rangeandconsumption/

Ciekawie wypada test jazdy standardowego chińczyka RWD i AWD.

Wygląda mi na to, że w praktyce nie ma różnicy w zasięgu lub jest nieistotna. AWD to + 10kPLN, więc jak komu pasuje.
To nie możliwe. Obydwa auta mają ten sam zasięg wg tej strony. A różnica WLTP to 35km. Coś zepsuli.

slacketesla

Nowy na Forum
To dorzucę pytanie. Na YT są jednak filmy ze zmianami odnoszące się do TMY z 2024, (
oraz )porównują np. TMY z 2020. Do istotnych zmian należą światła matrix, podwojne szyby z przodu, znalazłem również info że w RWD jest 7 glosnikow i 1 sub a LR AWD ma 13 i 2 suby, oraz chyba roleta na bagażnik w AWD jest a w RWD nie ma, pokazują również wykończenie na drzwiach i bagażnika wykładzinowe zamiast plastiku. Czy może to ktoś potwierdzić? Czy RWD LR jest zupgradowany do AWD pod wzgledem tego wyposażenia i faktycznie jedyna różnica to mieć albo nie mieć 4x4 AWD ? Nie wiem czy na rynek amerykański trafiają z innym wyposażeniem czy faktycznie takie upgrade jest również w 2024 w Europie?

sigg

Posiadacz elektryka
To dorzucę pytanie. Na YT są jednak filmy ze zmianami odnoszące się do TMY z 2024, (
oraz )porównują np. TMY z 2020. Do istotnych zmian należą światła matrix, podwojne szyby z przodu, znalazłem również info że w RWD jest 7 glosnikow i 1 sub a LR AWD ma 13 i 2 suby, oraz chyba roleta na bagażnik w AWD jest a w RWD nie ma, pokazują również wykończenie na drzwiach i bagażnika wykładzinowe zamiast plastiku. Czy może to ktoś potwierdzić? Czy RWD LR jest zupgradowany do AWD pod wzgledem tego wyposażenia i faktycznie jedyna różnica to mieć albo nie mieć 4x4 AWD ? Nie wiem czy na rynek amerykański trafiają z innym wyposażeniem czy faktycznie takie upgrade jest również w 2024 w Europie?
Co do audio to w USA model RWD SR miał gorsze, w Europie wszystkie mają premium.