Michal
Moderator
Ale gdzie to widzisz, że do 100%?Więc powtórze, jeszcze raz - ten artykuł potwierdza, przy czym pokazane to jest w aspekcie powyżej 16 miesięcy.
Ale gdzie to widzisz, że do 100%?Więc powtórze, jeszcze raz - ten artykuł potwierdza, przy czym pokazane to jest w aspekcie powyżej 16 miesięcy.
Niczego nie wyciąłem. Musisz czytać ze zrozumieniem. Tam jest: "i.e.". Więc nie, to nie zawęża tylko do powyżej 20% degradacji, natomiast włącza również ten przypadek. I to nie jest moja teoria - znowu popłynąłeś. W wskazuje jak jest napisane w tym artykule. Ale rozumiem, spoko, antyszczepionkowca też bym nie przekonał.Tylko że to co wyboldowałeś dotyczy baterii powyżej 20% degradacji, co jest tam jasno zaznaczone w poprzednim zdaniu. Akurat to Ty wycinasz coś z kontekstu na poparcie własnej teorii.
Analiza dotyczyła case'ów 90% 50% i 10%. To gdzie ustawisz granicę czym jest 90% a czym 100% to jest kwestia kalibracji. Ta analiza wskazuje że przy pełnym aku daje lepsze rezultaty niż tym naładowanym do połowy. Raczej trudno dowieść że 90% to jest sweet spot, więc domniemuję że 100% będzie co najmniej tak dobry miał wynik ja 90%. Z resztą co to znaczy 90% to nie jest nigdzie zdefiniowane, równie dobrze 90% za artykułu może być ekwiwalentem 100% z LFP Tesli, 10% to 0% z Tesli, a 50% pozostanie 50% Tesli.Ale gdzie to widzisz, że do 100%?
No dosyć jasno można określić granicę szczególnie w LFP:Analiza dotyczyła case'ów 90% 50% i 10%. To gdzie ustawisz granicę czym jest 90% a czym 100% to jest kwestia kalibracji. Ta analiza wskazuje że przy pełnym aku daje lepsze rezultaty niż tym naładowanym do połowy. Raczej trudno dowieść że 90% to jest sweet spot, więc domniemuję że 100% będzie co najmniej tak dobry miał wynik ja 90%. Z resztą co to znaczy 90% to nie jest nigdzie zdefiniowane, równie dobrze 90% za artykułu może być ekwiwalentem 100% z LFP Tesli, 10% to 0% z Tesli, a 50% pozostanie 50% Tesli.
, powiedziałbym nawet, że trudniej jest określić 90% niż 100%.
Kompletnie nie rozumiem skąd wzięli taką a nie inną krzywą, bo do 3 punktów można dopasować prawie wszystkowykres 12 pokazuje, że mieli dane złożone z 9 punktow i dopasowali do niech płaszczyznę, która może mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością
Jak sam napisałeś i.e nie tylko włącza ale wręcz dokładnie precyzuje ten przypadek czyli kiedy cele osiągną status EOL (przekraczając 20% degradacji) wtedy rzeczywiście LFP zaczyna 'lubić' wysoki SOC przy którym dalsza degradacja postępuje wolniej. Problem w tym że te 20% to jak sami autorzy wskazują EOL - czyli śmietnik pod względem użytkowym w automotive. Jest nawet opisana przyczyna - czyli przerost dendrytów, który jest dokładnie degradacją ogniwa.Niczego nie wyciąłem. Musisz czytać ze zrozumieniem. Tam jest: "i.e.". Więc nie, to nie zawęża tylko do powyżej 20% degradacji, natomiast włącza również ten przypadek. I to nie jest moja teoria - znowu popłynąłeś. W wskazuje jak jest napisane w tym artykule. Ale rozumiem, spoko, antyszczepionkowca też bym nie przekonał.