Zamówienia i odbiory

Wojciech

Zadomawiam się
Ktoś niedawno proponował, by założyć wątek o terminach zamówień i odbiorów. To proszę bardzo :

Zamówienie 2.09.2022. XL bez dodatków (bez pompy ciepla), kolor Runway Red
Leasing na firmę w Santander Leasing.
Termin na zamówieniu: 2.03.2023
Odbiorę jutro, czyli 22.03.2023.

Samochód przyjechał do salonu 2 tyg temu, w międzyczasie montaż alarmu QX-IMMO i zabezpieczenie ceramiczne oraz rejestracja przez Santander. Mógł być odebrany wczoraj, ale mogę dopiero jutro.

Robur82

Fachowiec
Zamówione w wyższych cenach szybciej realizują, boją się że klient zrezygnuje, a teraz o innego w tej cenie ciężko.
Zamówienia w niższych cenach, jak klient zrezygnuje zawsze mniej do tyłu, albo nawet do przodu będzie

Mariano

Nowy na Forum
Ktoś niedawno proponował, by założyć wątek o terminach zamówień i odbiorów. To proszę bardzo :

Zamówienie 2.09.2022. XL bez dodatków (bez pompy ciepla), kolor Runway Red
Leasing na firmę w Santander Leasing.
Termin na zamówieniu: 2.03.2023
Odbiorę jutro, czyli 22.03.2023.

Samochód przyjechał do salonu 2 tyg temu, w międzyczasie montaż alarmu QX-IMMO i zabezpieczenie ceramiczne oraz rejestracja przez Santander. Mógł być odebrany wczoraj, ale mogę dopiero jutro.
To gratuluję!!!
Moje auto zamówione w połowie maja 2022, nawet jeszcze nie wyprodukowane.
i zo zrobić? 😞

Jobski

Zadomawiam się
To byłem ja :cool:
Zamówiłem auto w wersji L + pompa ciepła + ciemne wnętrze + kolor "darmowy" Orange Delight
Zamówienie złożone 2.6.2022
Czyli jestem z grupy która zamówiła auto z pierwszego cennika i z gwarancją ceny.
De facto zamówienie złożone w ciemno bo wtedy oprócz zdjęć i prezentacji przez Bjorna w showroomie wersji przedprodukcyjnej nie było wiadomo nic więcej.
Planowany termin odbioru na zamówieniu do 30.11.2022
10.3.2023 informacja od dilera, że auto trafiło na listę do produkcji
20.3.2023 wiadomość z infolinii Kia, że auto zostało wyprodukowane
Teraz jakieś 2 miesiące czekania, aż je dostarczą.

Wojciech

Zadomawiam się
Czy coś takiego zaproponował Ci diler czy robisz u niezależnego detailera? Nigdy nie miałem takiej powłoki, ale zastanawiam się.
Dealer wspomniał, że robią coś takiego, poprosiłem o szczegóły i finalnie zamówiłem. Jakaś powłoka grafenowa. Nigdy wcześniej nie miałem, przy poprzednim aucie 5 lat temu rozważałem, ale poskąpiłem.
Trzeba przyznać, że wygląda pięknie.

Synergia

Nowy na Forum
Zamówienie 28.03.23 Niro EV L + lakier metalizowany + Pompa Ciepła, zobaczymy kiedy dotrze, chciałbym na początek przyszłego roku

Mariano

Nowy na Forum
Zamówienie 28.03.23 Niro EV L + lakier metalizowany + Pompa Ciepła, zobaczymy kiedy dotrze, chciałbym na początek przyszłego roku
Tobie szybko wyprodukują....
Masz po nowej cenie, a wiedzą, że za kilka miesięcy będą musieli spuszczać z ceny z NiroEV bo Tesla ich zdetronizuje....

mimx

Zadomawiam się
Wczoraj centrala Kia potwierdziła mailowo, że mój L + PC + orange delight został wyprodukowany, zamówienie z połowy kwietnia '22. Oby na wakacje był.

Jobski

Zadomawiam się
Wczoraj centrala Kia potwierdziła mailowo, że mój L + PC + orange delight został wyprodukowany, zamówienie z połowy kwietnia '22. Oby na wakacje był.
Wczoraj? W głównym wątku pisałeś, że 10 marca dostałeś info od dilera, że wyprodukowany.

mimx

Zadomawiam się
Wczoraj? W głównym wątku pisałeś, że 10 marca dostałeś info od dilera, że wyprodukowany.

Od dilera tak. Od centrali wczoraj ;-) Do centrali napisałem parę miesięcy temu i obiecali mnie poinformować o fakcie wyprodukowania. Obietnicy dotrzymali. Ale kiedy on faktycznie został wyprodukowany, nie mam pojęcia.

Jobski

Zadomawiam się
Nawet ten transport im idzie, info z wczoraj od dilera: auto jest już na statku planowany rozładunek na Słowenii 20 kwietnia.

mimx

Zadomawiam się
Update z dziś:

"Samochód został wysłany 31.03 statkiem do Europy.
Spodziewam się go u mnie na placu za ok. 2 miesiące."

Nie wiem czy to ten sam statek, aż tak tego nie śledzę. No ale jeśli nie, to pewnie następny po Twoim.

bchmiel75

Zadomawiam się
Bardzo mi brakowało takiego wątku. :)
Moje zamówienie jest z początku czerwca 2022. Z początku dealer sugerował, że auto będzie do odbioru w ciągu pół roku. Ale w samym zamówieniu było wpisane 10 miesięcy. Po upływie tego czasu otrzymałem informację, że auto jest wyprodukowane i jest w trakcie transportu do PL. Szacowany odbiór - początek czerwca - czyli 12 miesięcy od złożenia zamówienia. Zobaczymy.....
Nie ukrywam, że jestem mocno rozczarowany czasem dostawy a w szczególności rozjazdem pomiędzy "obietnicami" dealera a rzeczywistością. Nie będę ukrywał, że na czasie mi zależało i gdybym wiedział, że to będzie czerwiec 23, to pewnie bym Kijanki nie zamówił.

Lupus

Fachowiec
Zamówienie również z początku czerwca 2022, a wstępny termin odbioru na umowie: grudzień 2022.
Wtedy niektóre salony deklarowały 6, inne 10 miesięcy.
Auto było do odbioru w listopadzie 2022.
Trafił mi się egzemplarz już wyprodukowany (data produkcji na homologacji: maj 2022).

Przed zamówieniem w jednym z salonów sprzedawca wspomniał, że egzemplarz w takiej konfiguracji jest "widoczny w systemie", ale nie wiedział czy dostanę ten egzemplarz, ani kiedy. Kiedy pytałem czy auto może być gotowe dużo wcześniej lub dużo później, w każdym salonie odpowiedź brzmiała: tak.

Last edited:

KierowcaEV

Zadomawiam się
Niedługo minie rok od mojego zamówienia a auto jeszcze nie zrobione. Dopadł mnie kryzys :mad:

Prąd podrożał, ropa tanieje, moja stara Kia w dieslu dobrze się sprawuje.

NIRO PRZYBYWAJ

:eek::ROFLMAO: