Zaplanuj -Zakończ ładowanie do.... ? i nie dobija do Limitu ??!

STMS

Pionier e-mobilności
Nie korzystałem jeszcze z tej funkcjonalności - czyli to działa tak, że jeśli ustawię, że chciałbym mieć 100% na godzinę 8:00, to nie będzie tak, że on skończy ładować do tych 100% o godz no 02:00 i taka będzie czekał ? Dobrze to rozumiem ?

teoretycznie skończy przed 8:00 ale w praktyce ok 8:20 albo dłużej jak dawno był BMS kalibrowany do 100%

Raf24

Fachowiec
Ten typ tak ma, przynajmniej u mnie też :) Ustawiam limit na 100% a w o żądanym czasie końca ładowania mam np 97%. Ładuję WC3 z maksymalnym prądem ograniczonym do 14A.
Z tym, że ja się z tym pogodziłem. Ustawiam koniec pół godziny wcześniej i wtedy się doładowuje do faktycznego czasu wyjazdu.

Przy czym zastanawiam się, czy przyczyną u mnie nie jest wariujące napięcie, które w mojej wsi jest niskie a obciążenie powoduje, że jeszcze spada i potrafi oscylować koło 208V. Tesla przygotowując sobie harmonogram może nie brać tego pod uwagę i potem jest mocno zdziwiona, że moc jest mniejsza niż zakładana.
- WC3
- na trzech procentach mi nie zależy ale w czasie "okresowych kalibracji " wolałbym żeby dobijał do 100 % w nocy ,bo na co dzień jak wiecie ostatnie % i kalibracja potrafią trwać kilkadziesiąt minut .
- 3-5KW -bo mi się nie spieszy
- 99% przyczyny może być jw "Wariujące napięcie i co za tym idzie błędne obliczenia Tesli "