Mam TM3 SR, oczywiście przy obecnych cenach zastanawiam się nad TMY. Mam już ogarnięte "swoje" trasy i próbuję oszacować, czy podobnie będą wyglądać w TMY. Np. 300km w mieszanym trybie krajówki-ekspresówki poza zimą mogę przejechać bez ładowania trasie.
Czy są jakieś dokładne porównania zasięgów TM3 i TMY z mniejszą baterią? Bjorn TMY RWD testował tylko w Tajlandii przy 20°C i tylko przy 90kmh, a mnie bardziej interesuje prędkość autostradowa.

Z tego porównania widać, że w warunkach letnich zużycie jest nieco większe ale efektywna pojemność jest nieco większa, więc zasięg wychodzi taki sam. To mi się nie zgadza z tym co pisze redakcja Elektrowozu, np. w tym wątku:
Jak to jest z zasięgiem TMY RWD?
Czy są jakieś dokładne porównania zasięgów TM3 i TMY z mniejszą baterią? Bjorn TMY RWD testował tylko w Tajlandii przy 20°C i tylko przy 90kmh, a mnie bardziej interesuje prędkość autostradowa.

Z tego porównania widać, że w warunkach letnich zużycie jest nieco większe ale efektywna pojemność jest nieco większa, więc zasięg wychodzi taki sam. To mi się nie zgadza z tym co pisze redakcja Elektrowozu, np. w tym wątku:
Nie zgadza się to też z konfiguratorem Tesli, w którym TMY ma 455 WLTP, a TM3 491 WLTP.Tesla Model 3 RWD, 60 (~54) kWh
(...)
Tesla Model Y RWD, 60 (~54) kWh
Jak to jest z zasięgiem TMY RWD?