ZASIĘGI MY LR po roku

zibizz1

Pionier e-mobilności
Bo to określa ile km zrobimy w procedurze EPA. EPA ma napisane 20 stopni. Te kilka % wynika z błędnej oceny tego ile bateria da energii przy 20 stopniach bo często ma niższa temperatura i auto ocenia że degradacja jest większa niż jest w rzeczywistości

Maxxxx

Zadomawiam się
Moja z marca 2023 jako nowa zasięg 520km , teraz 14k km i jest około 512km (z teoretycznego wyliczenia dla 60% w baterii) . Jeszcze nigdy nie ładowałem do 100% :) Czy to coś jej pomoże, coś BMS odda jak sprawdzę ile jest naprawdę przy 100% ? Najczęściej jeżdżę w przedziale 30-70%. Na trasy 80-90% max. Może jak temp. wzrośnie do 20-25 to coś pokaże więcej, chociaż ja mam w garażu w którym jest zawsze około 10-14 stopni. pozdroooo

ducarider

Posiadacz elektryka
W pełni się z wami zgadzam. Pytałem orientacyjnie 😀. Zauważyłem jednak obniżenie tego parametru przy tej najnowszej aktualizacji.

ypl

Pionier e-mobilności
Po naładowaniu do 100 procent, miałem ostatnio 528 km zasięgu. Auto za chwilę będzie miało rok, i ma 19k kilometrów przejechane.

ypl

Pionier e-mobilności
Moja z marca 2023 jako nowa zasięg 520km , teraz 14k km i jest około 512km (z teoretycznego wyliczenia dla 60% w baterii) . Jeszcze nigdy nie ładowałem do 100% :) Czy to coś jej pomoże, coś BMS odda jak sprawdzę ile jest naprawdę przy 100% ? Najczęściej jeżdżę w przedziale 30-70%. Na trasy 80-90% max. Może jak temp. wzrośnie do 20-25 to coś pokaże więcej, chociaż ja mam w garażu w którym jest zawsze około 10-14 stopni. pozdroooo
Ja też praktycznie 80 procent przebiegu jeżdżę w zakresie 40 proocent do 75 procent. Natomiast od czasu do czasu warto zrobić ładowanie do 100 procent, ja jak ładowałem pod koniec lutego do 100 procent pierwszy raz od października (bo nigdzie w trasy nie jeździliśmy zimą) to ostatni procent ładował się około godzinę czasu.

ypl

Pionier e-mobilności
Ja ładuje jak mi wygodnie, do 100% około 4-5 x w miesiącu. SC i dom. Jak popadnie.
W trasy jak jadę to też zawsze do 100 procent ładuję przed wyjazdem, ale lokalnie do jazdy kompletnie nie ma potrzeby, 75 procent starcza z zapasem. U mnie auto w garażu zawsze podłączone do ładowania stoi z limitem 75 procent.

ducarider

Posiadacz elektryka
Coś mi się wydaje, że czas po roku tu jest istotny. Dokładnie jak w zegarku degradacja z 1% poszla na 3-4 %. Auto wyprodukowane 26 marca 23.

Attachments

• IMG_0115.jpeg
    IMG_0115.jpeg
    217 KB · Liczba wyświetleń: 18