Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

Bronek

Pionier e-mobilności
Do tego liczy się moc w panelach, a nie ta faktycznie oddawana.
wiem , ale licznik łatwo raportuje a tu by było OK . A panele mogą być oficjalnie do grzania kotła itp lub offgrid ..

PS Ja mam kilka linii zakopanych skrzynek złączy gniaz 3F itp ,że sam sie gubie gdzie trzeba uważać aby szpadlem nie zahaczyć . Nie dojdziesz gdzie podłaczę to nowe ;-)

eldawido

Zadomawiam się
W wniosku do Taurona trzeba rozpisać ile i jakie panele. Decyduje łączna moc paneli a nie falownika.
Czyli ilość paneli musi się zgadzać, łatwo to sprawdzić nawet zdalnie. Moc paneli jest już trudniejsza do sprawdzenia.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Musisz zadeklarować moc bo musisz dostarczyć specyfikację paneli. Pewnie da się znaleźć panele o tym samym wygladzie i różnych mocach ale nie wiem czy warto narażać się na wojnę i kary z zakładu energetycznego.

consigliero

Pionier e-mobilności
Ja planuję też drugą instalację ale już w systemie offgrid, ze względu na duże wahania sieci 70V od 180 do 250 a nawet 260. Tylko instalacja typu 4.5-5kWh wymagałaby magazynu typu 20-25kWh żeby nie oddawać za dużo w sieć. a z tego robi się ponad 100k czyli żadna oszczędność przy obecnych cenach magazynów i prądu.
Jak offgrid to o jakim oddawaniu w sieć mowa?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Skrót myślowy, bo falownik hybrydowy bez sieci nie działa. Wymaga dodatkowo UPS, który podtrzymywałby napięcie aby falownik mógł produkować.

JareG

Pionier e-mobilności
Kolejny etap: wykopanie rowka, wrzucenie kabla, i zasypanie całości.. zakończony :) Teraz czekam na wymianę słupka na szafę..
I tak bym se czekał.. pewnie do wiosny. A specjalnie pojechałem do nich (u mnie oznacza to wyjazd do Rypina, bo tam mam rejon) żeby się dowiedzieć jakie są terminy/kiedy muszę papiery dostarczyć/etc. I powiedzieli mi, że looozik, jest czas.. mam czekać na ruch z ich strony. No to luzik.. od wykopek minęły 2 tyg., i nic. Więc dzwonię coby się dowiedzieć, czy coś będzie się działo.. a tam mi mówią, że dopóki im oświadczenia (podpisanego przez uprawnionego elektryka) nie dostarczę, to nic się nie będzie działo 🤬 Pełen profesjonalizm jesli chodzi o kontakt z klientem, tyle że wolski.
BTW: 150 zeta w łapę, podpisane pismo w kopertę i wio. No i czekam, co teraz się będzie działo.. czy raczej kiedy 🤣

PS. Mam nadzieję, że zdążę z tym wszystkim do końca roku :D

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
BTW: czy tego typu zabiegi z podpisanymi przez elektryka papierami są potrzebne w przypadku zwiększenia mocy przyłącza?
Bo przysłałi mi papierologię brzmiącą prawie tak samo, jakbym nowe przyłącze zakładał....

Tylko 1 rubryka jest inna i mówi o wzroście o 1 kW (tyle wystarczyło żeby musieli dać większy bezpiecznik).

JareG

Pionier e-mobilności
Wydaje mi się, że dokładnie taki sam kwit ('oświadczenie o gotowości..') wypełniałem (plus oczywiście elektryk z uprawnieniami) gdy zwiększałem moc przyłącza z 12,5kW na 20kW.

Pozdrawiam