Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

krzyss

Pionier e-mobilności
To nie ma nic wspólnego z napięciami bo to solaredge. 130% mocy jest u nich dopuszczalne, pewnie jak doczepisz więcej to też podziała tylko mogą marudzić przy gwarancji.
A wiesz cos wiecej ? Mam SE i optymalizatory. Mam falownik se6k ktory wg instrukcji moze byc max 8.1 ja bym chcial zrobic 8,5kWp
I stalacja raczej nigdy nie dochodzi do maxa swoich mozliwosci przez kominy co mam na dachu. Ale mam 6,7kWp i dolozyl bym 4x450w w panelach… tylko nie chce nic zepsuc…

Lisciasty

Zadomawiam się
Problem jest w tym że SE pracuje na stałym napięciu 750V więc im większa moc tym większy prąd. SE6k ma max prąd wejściowy 10A, czyli mocowo można go według tabelki pogonić na 125% a w konfiguratorze pozwalają na 130% przy czym to jest wartość mocy zależna od konfiguracji dachu, czyli ile dane ułożenie na połaciach jest w stanie dać na maxa. Jak masz wschód zachód i ostry kąt plus kominy to może i 10kW zaakceptować. Ale to trzeba narysować dom i sprawdzić.

krzyss

Pionier e-mobilności
Problem jest w tym że SE pracuje na stałym napięciu 750V więc im większa moc tym większy prąd. SE6k ma max prąd wejściowy 10A, czyli mocowo można go według tabelki pogonić na 125% a w konfiguratorze pozwalają na 130% przy czym to jest wartość mocy zależna od konfiguracji dachu, czyli ile dane ułożenie na połaciach jest w stanie dać na maxa. Jak masz wschód zachód i ostry kąt plus kominy to może i 10kW zaakceptować. Ale to trzeba narysować dom i sprawdzić.
Mam symulacje ale nie moge w niej nic zmienic. Mam panele na poludnie, ale malo kiedy insyalacja dawala 5-5,5kW. Max falownika widzialem ze trzy razy. Ja mam kat jakies 20-23stopnie wiec nie za duzy. Ale chyba nie bede kombinowal. Dam 3 panele zamiast czterech i wtedy zmieszcze sie w normach w tabelkach.

JareG

Pionier e-mobilności
Dziś mi za wysokie napięcie w sieci odcinało Sofara :( (jest błąd w logach ID01 = za wysokie napięcie).
Sofar_-_napiecia2_(1024_x_768).jpg
Na fazie R był włączony bojler, a po jego wyłączeniu jest R=T
Wgrali mi zdalnie jakąś poprawkę, kazali wyłączyć inwerter co zrobiłem.. ale nie napisali, że na co najmniej 5 minut trza wyłączyć - dopiero w drugim mailu. No nic, idę raz jeszcze i zobaczę co będzie..

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
To jest właśnie irytujące, że falowniki (przynajmniej te, z którymi miałem styczność) nie potrafią dynamicznie produkować różnej mocy na różnych fazach. Tak, żeby na wszystkich fazach mieć takie samo napięcie. Przecież to by dodatkowo stabilizowało sieć energetyczną. W Twoim przypadku gdyby te 255V rozłożyć na pozostałe fazy to miałbyś na każdej poniżej 250V.

eldawido

Zadomawiam się
Zamel ma w ofercie "eko-oze-pv" który mierzy napięcia i płynnie steruje jakimś obciążeniem osobno na każdej fazie.
Można zainstalować 3 przekaźniki nadnapięciowe sterujące obciążeniem na każdej z faz.
Grzałka trójfazowa do bojlera i już napięcia powinny być równiejsze.
I oby niższe niż 253V

JareG

Pionier e-mobilności
OK, kontynuujemy zabawę..
Dziś złożyłem wniosek o rozdział licznika (tzn. dostawią mi nowy). Koszt w Enerdzie: ok. 1150 zł jednorazowo, za 2x20kW. Zobaczę, jak to się zakończy - ale jeśli pozytywnie (czyli cena będzie +/- taka jak wyżej, i technicznie dadzą radę w miarę sprawnie (...)
Dziś dostałem pismo z Energi, z umową - czyli chyba się zgodzili :D
A wczoraj zakupiłem stelaż na >24 szt. fotopaneli.. swoją drogą panele też podobnież już na mnie czekają, ino jeszcze nie wiem czy 410W czy 450W..
.. więc czas zacząć roboty ziemne 🤣

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Kolejny etap: wykopanie rowka, wrzucenie kabla, i zasypanie całości.. zakończony :) Teraz czekam na wymianę słupka na szafę..
Pokrzywno2022-14_(1024_x_768).jpg
.. i dobrze, że zamówiłem koparkę - korzenie akacji walczyły do końca, ręcznie bym się zay*bał. Zresztą, 4-5h koparkowania kosztowało mnie 400 zeta, to chyba nie jest dużo..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Mi też w poniedziałek zaczęli montaż drugiej instalacji, tym razem 5-6 kW (zależnie od tego ile wejdzie fizycznie na dach)..
Ciekawe czy Enea nie będzie robiła problemu z aneksowaniem prosumenta po takiej rozbudowie....

Last edited:

Piter

Posiadacz elektryka
Mi też w poniedziałek zaczęli montaż drugiej instalacji, tym razem 5-6 kW (zależnie od tego ile wejdzie fizycznie na dach)..
Ciekawe czy Enea nie będzie robiła problemu z aneksowaniem prosumenta po takiej rozbudowie....
Rozumiem że to rozbudowa a nie druga instalacja? Czyli jedynie wysyłasz po montażu zgłoszenie do Enea wraz z protokołem uruchomienia? Czy falownik wymieniasz na większy czy będzie drugi wpięty do sieci? Zdradzisz koszty bo jestem ciekaw ile takie 5-6 kW teraz kosztuje…