Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

abes99

Posiadacz elektryka
Dziś złożyłem wniosek o rozdział licznika (tzn. dostawią mi nowy).
Masz dwa lokale w domu? Czy można do jednego dostawić drugie przyłącze?

JareG

Pionier e-mobilności
Masz dwa lokale w domu? Czy można do jednego dostawić drugie przyłącze?
Ja mam o tyle łatwiej, że mam dwa budynki :) Więc nie było żadnych problemów. Ale z tego co wiem, możesz w jednym domu np. wydzielić pokój (albo jeszcze lepiej piętro) i dla niego dostawić nowy słupek :)
Adres zostaje jeden, bedzie nowa (dodatkowa) umowa i będa dwa osobne liczniki. I o to mi chodziło, żeby mi starego prosumenta nie zarypali.

Pozdrawiam

abes99

Posiadacz elektryka
I o to mi chodziło, żeby mi starego prosumenta nie zarypali.
Starego prosumenta Ci nie "zarypią" przy zwiększeniu mocy instalacji do 50kWp, jedynie zmienia się opust przy przekroczeniu 10kWp z 20% na 30%. Trzeba by przekalkulować, czy ponoszenie dodatkowych kosztów (przyłącze, zabezpieczenia, opłaty stałe) jest warte tych 10%, czy nie lepiej dorzucić kolejne np. 2kWp :unsure:

JareG

Pionier e-mobilności
Starego prosumenta Ci nie "zarypią" przy zwiększeniu mocy instalacji do 50kWp, jedynie zmienia się opust przy przekroczeniu 10kWp z 20% na 30%. Trzeba by przekalkulować, czy ponoszenie dodatkowych kosztów (przyłącze, zabezpieczenia, opłaty stałe) jest warte tych 10%, czy nie lepiej dorzucić kolejne np. 2kWp :unsure:
Ale wiesz, ja chcę spróbować wystąpić o dotację na te nowe panele :D I może na magazyn..? Na nowym liczniku mogę tak zrobić :) A na starym nie.. dodatkowo, właśnie mnie natchnęlo i może po nowym roku będę oferował dla mieszczuchów z elektrykami usługę typu miejsce postojowe (z ładowarką) plus transport do miasta (i zuruck) na czas postoju pod tą ładowarką 🤣 A że mogę po nowemu do 50kWp, to może zrobię to tak, że postawię np. 30kW i ognia :D

Pozdrawiam

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
tez mam taki plan
No i dlatego chciałbym kiedyś mieć takiego BEV, który robiłby za magazyn :) Lepiej wpakować kasiorę w baterię na kołach, niż w taką stacjonarną.

Pozdrawiam
też mam takie marzenie - idealny byłby Ford f150 Lightning ;)

JareG

Pionier e-mobilności
Na razie odpaliłem (po ponad 2 tyg., instalatory nie miały czasu do mnie podjechać) Sofara i to tak na szybko, na zamianę z Froniusem (czyli chodzi on-grid, po prostu jakby zamieniłem falowniki). Czekam na info od Energi, co z moim nowym licznikiem, i wtedy będzie decyzja jak dalej rozbudowywać instalację.

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Czy 6-7 tys/1 kWp za instalację z montażem to obecnie norma?
Jeśli nie, to jak znaleźć sensowną firmę działającą w Wielkopolsce?

JareG

Pionier e-mobilności
Czy 6-7 tys/1 kWp za instalację z montażem to obecnie norma?
Nie wiem.
Ja ostatnio (w czerwcu) dokładałem 6x410W na dachu, i za to zabuliłem 8000 zł. Ta sama robota rok wcześniej (nawet niecały rok) to było 5900 zł. Ta sama ekipa. Pytałem się ostatnio ile biorą za postawienie stelaża pod panele (oni wbijają jakieś specjalnie przygotowane pale kafarem) to mi powiedzieli, że za 1kWp na tym stelażu biorą 650 zł netto (sam stelaż, bez paneli). Tyle mogę Ci powiedzieć. A za podłączenie Sofara człek wziął 600 zł brutto.

Pozdrawiam