Na ile wystarczy tego prądu?Jakieś 2500zł /kWh
Bo bufor na kilkadziesiąt minut (albo góra parę godzin) pracy pv wydaje się deczko maławy, żeby nie powiedzieć że bez sensu.
Na ile wystarczy tego prądu?Jakieś 2500zł /kWh
Nie zgadzam się, zmieniłem właśnie HEV z LPG na beva i wychodzi, że się opłaca.4,8 kWh wystarczy na 4-8h ( tryb oszczędny ) lub niecałe 2h ładowania samochodu
Sensu jak już pisałem wcześniej nie ma, ale każdy ma jakieś hobby... jeden rybki , inny elektrownię..., a jeszcze inny BEV - które też się nie opłaca w porównaniu z LPG
No i o ile kol. Hubert się zgodzi, to spróbuję z tą baterią od Outlandera (12kWh brutto), na początek wystarczy a temat się rozpoznaU mnie najpierw były przymiarki do magazynu 3 kWh z baterii Outlandera, później 2 tygodnie mały magazyn "chińczyk" 2 kWh 48V,
A propos: czy dobrze widziałem w tej karcie katalogowej, że do mojego Sofara bateria musi mieć 300V? Co by oznaczało, że tego Amassa 3000 musiałbym kupić 6 szt., i chyba jeszcze jest potrzebne BCU..?(...) w końcu kupiłem magazyn Sofar Amass - przeważyło 10 lat gwarancji , bezpieczniejsze LiFePO4, oraz trwałość min 6000 cykli.
No to po pobieżnym podliczeniu zabawek wychodzi prawie 40k zł za 15kWh baterii 🤣Ee.. tak
No i dlatego chciałbym kiedyś mieć takiego BEV, który robiłby za magazynDlatego też uważam że BEV są "relatywnie" tanie - magazyn energii który jest mobilny, skręca, hamuje, ma klimatyzację i szyby.
Energia el. musiałaby być > 2 zł aby popyt na magazyny był większy.