nie oglądałem tego filmiku ale znam baterię od i3 i tam bms jest zintegrowany w elektronice auta - to co jest w skrzyni baterii to są płytki monitorujące 12S moduły i realizujące balansowanie - połączone są szeregowo magistralą CAN
Jak to zwał tak zwał, ale przy baterii jest jakaś elektronika. Oglądałem filmik, jak Hubert pruje skrzynkę ze stycznikami, wyciąga z niej jakieś płytki z elektroniką etc., na koniec wsadza z powrotem oryginalne styczniki.. i dalej mi się nie chciało oglądać.
do prawidłowej pracy potrzeba BMSa który skomunikuje się z elektroniką w skrzyni (są takie nawet zrobione na arduino bo protokół komunikacji jest rozgryziony)
3 BMSy na pewno nie mogą pracować równolegle bo będą sobie przeszkadzać
są BMSy które mogą wysylac info o SOC jako sygnał analogowy 0-5V
wiec jak widać możliwości jest sporo
Dla mnie najważniejsze, że to działa. I poza 'przerobieniem' oryginalnych styczników dochodzi tylko ten malutki BMS z ekranikiem - i bateria się ładuje, oddaje prund, i jest pod kontrolą

Hubert przetestował/uruchomił też baterie od Oulandera i od e-Golfa - i tak się zastanawiam nad tym Outlanderem.. bateria 12kWh od niego to jakies 7000-8000 zł, a taka by mi wystarczyła.. no i można dołożyć jeszcze jedną i mieć ~20kWh magazyn.
Tak się zastanawiam czy masz jakiś dokładny przepis czy robisz to co robisz trochę metodą gospodarcza? Wydając trochę pieniędzy, których obecnie nie mam zbyt dużo, chciałbym być pewny że coś co zamontuję zadziała. Gdy wydam 200 PLN na próbę usprawnienia klimatyzacji metodą rally, czyli trochę rurek i sznurka to gdy plan się nie powiedzie, powiem trudno. Gdy wydam 2000 PLN to będę sobie pluł w brodę że nie wziąłem tzw fachowca, który będzie za wykonaną pracę w jakiś sposób odpowiadał.
Toż ja tego robił nie będę, ja tylko kupuję zabawki i oddaję w ręce, które już na tych zabawkach to przećwiczyły

Sam to mogę co najwyżej zamontować to na ścianie

A, i dla mnie ta/taka bateria to dodatek, nie musi być duża.. a z instrukcji falownika wynika, że nawet i bez niej w trybie awaryjnym będzie działał.
Tak więc temat baterii traktuję testowo, jak się da to zrobić w sensownych pieniądzach to będzie, jak nie to może kupię jakieś oryginalne rozwiązanie.. nie wiem jeszcze.
Pozdrawiam