Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

Cav

Pionier e-mobilności
Najjchętniej rozbudowa o 2-3 kWp, na istniejącym sprzęcie (z optymalizatorami Solaredge).
Jeśli się nie da, to nowa instalacja z nowym falownikiem, max. jakieś 6 kWp, ale pewnie wejdzie 3.

Lisciasty

Zadomawiam się
Taka dokładka do SE ma dobrych panelach za moc dajmy na to 2,4kW to tak ze 12k brutto może wyjść. Wychodzi 5k za kilowat. Do 6-7 trochę daleko ;)

Cav

Pionier e-mobilności
12 tys za panele+falownik+kable+montaż, czy bez falownika?

Na razie mam oferty za cały zestaw 3 kWp na poziomie 17-21 tys.

Lisciasty

Zadomawiam się
Policzyłem na palcach dokładkę do istniejącego SE całość na gotowo. Osobna instalacja 3 kW z falownikiem to już mocno zależy jaki to falownik ;)

Cav

Pionier e-mobilności
Policzyłem na palcach dokładkę do istniejącego SE całość na gotowo.
Czyli bez falownika?
No to za to powinna wyjść tak z połowa ceny, a nie 2/3....

Obecny ma 3 kW, więc może nie udać się podłączyć dodatkowych paneli.
Osobna instalacja 3 kW z falownikiem to już mocno zależy jaki to falownik ;)
Czyli z nim to już by było o minimum połowę drożej?

Lisciasty

Zadomawiam się
SE można przewymiarować do 130% chyba że 2 połacie wschód zachód na ostrym kącie to można nieco więcej.
Połowa ceny czego? Sam sprzęt to coś pod 8k na taką dokładkę.

Cav

Pionier e-mobilności
SE można przewymiarować do 130%
A jeśli będzie więcej to czym to grozi?
chyba że 2 połacie wschód zachód na ostrym kącie to można nieco więcej.
Obecnie jest południowy zachód (rano panele są zacienione całkowicie wysoką ścianą domu), chcę dołożyć coś na południowym wschodnie (90 stopni wobec obecnego kierunku).

Idea jest taka, żeby dłużej i mocniej wykorzystywać obecny falownik, a w szczycie niech sobie obcina.
Połowa ceny czego?
Tych 6-7 tys za zestaw na 1 kWp.
Sam sprzęt to coś pod 8k na taką dokładkę.
Tzn ile, czego i w jakiej cenie?
Wrzuć te info na priv/mail jeśli wolisz.

Trapp

Zadomawiam się
Pytanie czy można dołożyć paneli, tak aby nie przekroczyć napięć dopuszczalnych dla 1 stringu ( czyli ile jest obecnie paneli i ile ma być).
Jeśli moc paneli będzie przewymiarowana o więcej niż 130% to krótkoterminowo falownik będzie "obcinał" nadwyżkę, długoterminowo falownik może tego nie wytrzymać - ale dużo zależy od ustawienia wzgl. stron świata i kątów paneli wzgl. słońca

Lisciasty

Zadomawiam się
To nie ma nic wspólnego z napięciami bo to solaredge. 130% mocy jest u nich dopuszczalne, pewnie jak doczepisz więcej to też podziała tylko mogą marudzić przy gwarancji.