Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas też 17 i też ładowarka plus dom w całości na prąd i nie wydaje mi się że mało.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja liczyłem tak, tylko ile może być Amper na jednej fazie na oko
I spokojnie może być te 40A bezpiecznika za mało przy zbiegu okoliczności, że Tesla będzie się ładować a syn przyjedzie Leafem i razem się podłączy. Wnuk wejdzie do jakuzzy a żona zacznie piec ciasteczka.
Dlatego mimo tych 40A czasem warto pomyśleć
Przekroczenie pobierania mocy zapisanej w umowie przy dużym zabezpieczeniu sporadycznie może być.
Panienka z Energa do której dzwoniłem w sprawie informacji jak to się robi, powiedziała, żebym podniósł do takiej, kiedy zaczyna się poziom zabezpieczania jaki mnie interesuje. Mogłem nawet do 64A ale...A to że czasem przekroczę nic nie szkodzi

O ile instalceje ogrodowe i samochodowe są nowe i na kablach 5x 10mm, to dom jest 1996 r i tam pewnie jak 2,5 mm Kable jak znam życie z tamtych lat.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Też mam 40A i to jest minimum przyzwoitości przy leafie ładującym się na 32A. Pompa ciepła ma wtedy do dyspozycji 8A, żeby nie wywalić bezpieczników. A na przykład w tej chwili pompa zużywa 3kW, czyli 1kW na fazę, czyli ponad 4A. To już daje 36A obciążenia na 40A bezpieczniku. O ciasteczkach na tej fazie można zapomnieć.

W sumie to muszę sprawdzić, na której fazie mam grzałkę w pompie. Żeby się nie okazało, że z leafem się już nie zmieści.

adamusek

Posiadacz elektryka
ja mam 14kW zlozylem wniosek o podniesienie do 22kW okazalo sie ze bezpiecznik jest po stronie energetyki i musze czekac na wymianę (termin dali do maja 2025), zmienia mi na 40A czyli moge przeciazyc do 26,8kW jeśli dobrze liczę; elektryka narazie nie mam ale jak odpalilem raz klime (mam multisplita na 5 jednostek, 2x garnek na indukcji i piekarnik i zrobilo sie 10kW a gdzie reszta ;) Dodatkowo brak zwiększenia mocy ogranicza mi rozbudowe PV...

Sierek

Fachowiec
O ile @adamusek nie dostanie nowych warunków technicznych w odpowiedzi na wniosek. Ja zwiększałem parę lat temu z 10 na 17 kW i musiałem przerabiać rozdzielnię łącznie z jej przeniesieniem.

adamusek

Posiadacz elektryka
O ile @adamusek nie dostanie nowych warunków technicznych w odpowiedzi na wniosek. Ja zwiększałem parę lat temu z 10 na 17 kW i musiałem przerabiać rozdzielnię łącznie z jej przeniesieniem.
warunki juz dostałem i to tylko kwestia zabezpieczenia