"Zgrzytanie" / "chrobotanie" zawieszenia - film

deniro

Zadomawiam się
Na filmie próbujemy dociec gdzie mogą być przyczyny odgłosu "zgrzytania" "chrobotnięcia" trudno nazwać ten dźwięk, może jakiś specjalista się wypowię, bo kia chce wziąć auto na cały dzień i zdejmować kokpit, że niby tam w środku kokpitu się coś oderwało, a bardziej obstawiam na coś innego ale na co ? Sprawdzali zawieszenie i według nich jest ok.

Na tym moim filmiku nagrałem jak słychać to "zgrzytanie" lub "chrobotanie" może ktoś coś podobnego miał i doradzi co to może być:

deniro

Zadomawiam się
Po 4 dniach w aso, niczego nie znaleźli, stwierdzono że zawieszenie nie ma usterek, wszystkie elementy, gumy itp są dobrze spasowane, bez luzów. Przesmarowali elementy, ale nie mogą niczego wymienić bo gwarant im nie da nowych części bo obecne części są dobre. Powiedziano że ze względu że to elektryk to lepiej słychać różne odgłosy. Jak również że inny elektryk (ten sam model) z mniejszym przebiegiem również daje podobne odgłosy. Powiedziali żeby przed końcem gwarancji 3 letniej na zawieszenie przyjechać jeszcze na sprawdzenie. Odebrałem auto, problem dalej występuje. Nie wiem chyba pojade do innego aso.

deniro

Zadomawiam się
Wiesz czy ustawiali Ci geometrię kół czy musiałeś jechać specjalnie do diagnostyki? Kurcze zauważyłem że ranty przednich opon są trochę przytarte po ich ostatnich poszukiwaniach przyczyn odgłosów :/

pbr

Posiadacz elektryka
Wiesz czy ustawiali Ci geometrię kół czy musiałeś jechać specjalnie do diagnostyki? Kurcze zauważyłem że ranty przednich opon są trochę przytarte po ich ostatnich poszukiwaniach przyczyn odgłosów :/
Chyba nie, byłem raz i dokręcili, po miesiącu wróciło to wymienili. Na kwicie po naprawie nic nie było o geometrii.

darru

Nowy na Forum
Witam, czy udało się potwierdzić problem? U mnie podobnie zaczęło coś skrzypiec. Na pierwszy raz ASO przesmarowałowiec tuleje wahacza co pomogło ale powoli skrzypnięcia pojawiają się ponownie.

kiki111

Fachowiec
U mnie tez skrzypi z tyłu i z przodu. Najłatwiej to wywołać jak dodaję i odejmuję gazu i buja autem przód-tył ale słychać też na poprzecznych nierównościach. Na ostatnim przeglądzie powiedzieli że przesmarowali tuleję ale to pomogło na jeden dzień, a teraz jest jeszcze gorzej.

deniro

Zadomawiam się
Witam, czy udało się potwierdzić problem? U mnie podobnie zaczęło coś skrzypiec. Na pierwszy raz ASO przesmarowałowiec tuleje wahacza co pomogło ale powoli skrzypnięcia pojawiają się ponownie.
Witam, u mnie identycznie, na drugiej wizycie z tym samym ale w innym aso, potwierdzili że to słyszą i również przesmarowali tuleje wahacza. No niby jest trochę jakby ciszej, ale przy przejeździe przez "kwadratowego" policjanta słychać jak chrobocze w zawieszeniu. Chyba znowu się zgłoszę, bo ostatnio czekałem 2 tygodnie na wizytę.