"Zielony ład i elektromobilność to największa zbrodnia wobec narodów Europy po drugiej wojnie."

jezile

Posiadacz elektryka
Będąc trochę adwokatem diabła: prawdopodobnie nic nie zrobiło takiego czarnego PRu elektrykom jak spodziewany zakaz sprzedaży nowych samochodów spalinowych od 2035 roku. ... Wierzę, że da się to zrobić bez przymusu, a wręcz że przymus przeszkadza.

Change-My-Mind.jpg
Szczerze to nie da się doprowadzić do pewnych zmian (dobrych czy nie) bez rozwiązania systemowego. Podobnie było na początku XX w. w dobie powszechnej elektryfikacji miast - opór był podobny... A stosunkowo niedawno było podobnie podczas zastępowania zwykłych żarówek na energooszczędne. Gdyby nie regulacje to zmiany przeciągały by się dekadami o ile w ogóle by nastąpiły.
Jako społeczeństwo jesteśmy głupi, mądre mogą być jedynie jednostki.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Naprawdę to przerażeni są właściciele przydomowych warsztatów samochodowych. Jest ich dziesiątki tysięcy i nie udźwigną zmiany, bo nie mają pieniędzy i zdolności do przystosowania się do innego profilu. Na całe szczęście prof. Chris już przestawia działalność również na elektryki, co potwierdził na youtube EV garage repair

zlp

Pionier e-mobilności
Prowadzi ktoś z komentujących firmę?
Bo mam wrażenie, że nie. Zielony Ład i Elektromobilność to nie tylko samochody elektryczne. To multum innych problemów, kosztów i obowiązków przez które Europejska gospodarka mocno podupada. Chiny mocno wykorzystują wielką szansę, którą dostali na tacy. Mam elektryka, całkiem fajnego, ale w przeciwieństwie do Was nie jestem ślepy na problemy, które poronione pomysły w stylu Elektromobilności już powodują i będą powodować w przyszłości.

Młody

Follow the White Rabbit
Dziwisz się? Mamy wyniki za 1 półrocze 2025.

Procenty w stosunku do 1 półrocza 2024.

1Volkswagen133 465 +78%
2Tesla108 878-33%
3BMW93 576 +14%
4Skoda70 947 +146%
5Renault63 704 +58%

Jak tak dalej będzie szło to rocznie bedzie przybywać grubo ponad milion elektryków w Europie, a kropla drąży skałę.

Młody

Follow the White Rabbit
Prowadzi ktoś z komentujących firmę?
Bo mam wrażenie, że nie. Zielony Ład i Elektromobilność to nie tylko samochody elektryczne. To multum innych problemów, kosztów i obowiązków przez które Europejska gospodarka mocno podupada. Chiny mocno wykorzystują wielką szansę, którą dostali na tacy. Mam elektryka, całkiem fajnego, ale w przeciwieństwie do Was nie jestem ślepy na problemy, które poronione pomysły w stylu Elektromobilności już powodują i będą powodować w przyszłości.

Jakie problemy? Może ten, że w Polsce zostanie ponad 200 mld rocznie nie wydanych na import paliw kopalnych? Chyba zdajesz sobie sprawę, że to 6% naszego PKB, które możemy wydać na własną energetykę.

zlp

Pionier e-mobilności
A oprócz energetyki to ile pieniędzy wydasz na droższe produkty z powodu droższej energii, ile firm upadnie z powodu niemożności konkurencji z krajami w których produkcja stanie się tańsza? Ile tysięcy ludzi straci przez pracę przez utrudnienia dla przemysłu i rolnictwa? Świat będzie się gospodarczo rozwijał, a my zostaniemy w tyle. Jeśli będziemy brnąć w utopijne mrzonki to tracimy niezależność gospodarczą, będziemy biednieć. Na szczęście już część europejskich koncernów to zrozumiała i wycofuje się z tych poronionych idei. Oby tylko nie uciekły z produkcją z Europy, bo i takie niebezpieczeństwo istnieje.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Mam podobnie. Koleś najwyraźniej ma uraz do elektromobilności (w jakiś sposób zrobiła mu krzywdę... 😅) i w związku z tym wylewa swoje żale przy każdej okazji.

koleś zwyczjanie nie ma nic ciekawego do zaoferowania, rok temu mocniej go analizowałem to jak wyciąłeś z materiału mądrowanie się o EV, ekologii, Unii, innych zmyślnych przepisach to typ nie miał NIC DO ZAOFEROWANIA w sowich "odcinkach informacyjnych"

Młody

Follow the White Rabbit
A oprócz energetyki to ile pieniędzy wydasz na droższe produkty z powodu droższej energii, ile firm upadnie z powodu niemożności konkurencji z krajami w których produkcja stanie się tańsza? Ile tysięcy ludzi straci przez pracę przez utrudnienia dla przemysłu i rolnictwa? Świat będzie się gospodarczo rozwijał, a my zostaniemy w tyle. Jeśli będziemy brnąć w utopijne mrzonki to tracimy niezależność gospodarczą, będziemy biednieć. Na szczęście już część europejskich koncernów to zrozumiała i wycofuje się z tych poronionych idei. Oby tylko nie uciekły z produkcją z Europy, bo i takie niebezpieczeństwo istnieje.

Przecież ty nie masz pojęcia jak funkcjonuje gospodarka i chcesz stagnacji zamiast ucieczki do przodu i rozwoju. Skończyły się ciągłe wzrosty oparte na rabunkowej eksploatacji środowiska, przyszedł czas uderzyć się w pierś i zapłacić rachunki, demografia już pokazała, że taka polityka gospodarcza jest błędem. Transformacja energetyczna jest koniecznością, bo drenują i uzależniają nas inni, a my cały czas tracimy. Dzięki transformacji pieniądze zostaną w kraju, rozwiną się nowe gałęzie przemysłu i usług.

I dlaczego energia ma być droższa skoro jest tańsza w momencie gdy zainwestujesz we własne jej źródła?

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Przecież ty nie masz pojęcia jak funkcjonuje gospodarka i chcesz stagnacji zamiast ucieczki do przodu i rozwoju. Skończyły się ciągłe wzrosty oparte na rabunkowej eksploatacji środowiska, przyszedł czas uderzyć się w pierś i zapłacić rachunki, demografia już pokazała, że taka polityka gospodarcza jest błędem. Transformacja energetyczna jest koniecznością, bo drenują i uzależniają nas inni, a my cały czas tracimy. Dzięki transformacji pieniądze zostaną w kraju, rozwiną się nowe gałęzie przemysłu i usług.

I dlaczego energia ma być droższa skoro jest tańsza w momencie gdy zainwestujesz we własne jej źródła?

ja lubię zawsze podawać przykład że europejczycy za swoje pieniądze zbudowali te miasta na pustyniach: patrz dubaj, katar, te wszystkie luksusy są od "fanów dieselka"
teraz pomyślmy jakby tą kasę całą przenieść w europę i zbudować za to sieci+magazyny+oze+ładowarki
wszystko zostało by u nas, bylibyśmy mniej zależni

a o to co budują państwa arabskie za nasz hajs:
1753293775492.png