Zimowe zasięgi

Jacek_Do

Zadomawiam się
Idzie zima i spadają zasiegi elektryków.
Z zeszlodocznego doświadczenia wiem że ciężko czasem będzie zrobć 200km jak w nocy temperatura spada poniżej -5 stopni.
A jakie są wasze zasięgi poniżej przy temperaturach poniżej zera?

vwir

Pionier e-mobilności
Z moich doświadczeń to zależy nie tylko od konkretnego elektryka, ale też w dużej mierze od użytych opon. Chyba, że używasz całorocznych,to wtedy już można coś porównywać i wnioskować.

p0li

Pionier e-mobilności
jak skrolniesz tak dwa tematy w dol to znajdziesz moj watek gdzie on ...nastu miesiecy podaje miesieczne srednie zuzycie - mozesz cos z tego wywnioskowac
opony caloroczne dla ulatwienia :)

Jacek_Do

Zadomawiam się
Dane w tabeli nie zawierają tego co w zimie ma największe znaczenie czyli temperatury otoczenia, bo są podawane w cyklu miesięczym.

P.S.
Od pierszego dnia jezdżę na oponach całorocznych Goodyear 4 season gen 3

Michal

Moderator
Last edited:

wit

Zadomawiam się
Aktualnie przy temperaturach poniżej zera zasięg ok 180 km. Robię głównie krótkie odcinki od 2 do 15 km kilka razy dziennie. Samochód zwykle na zewnątrz, w nocy w nieogrzanym blaszaku. Opony zimowe 16 cali.

p0li

Pionier e-mobilności
u mnie w piatek przy -4°C po raz pierwszy pokazal po naladowaniu do pelna zasieg ponizej 300km (298)

Michal

Moderator

wit

Zadomawiam się
u mnie w piatek przy -4°C po raz pierwszy pokazal po naladowaniu do pelna zasieg ponizej 300km (298)
U mnie mimo mrozu, po naładowaniu pokazuje zasięg 360 km (w trybie eco nawet 378) Ja raczej pisałem o realnym zasięgu w zimie, na krótkich odcinkach w momencie gdy ogrzewanie działa praktycznie bez przerwy. Po przejechaniu w takich warunkach w ciągu 2-3 dni ok 100 km, zwykle schodzi mi ponad 50 proc baterii.

Attachments

• IMG_20221119_150801.jpg
    IMG_20221119_150801.jpg
    162 KB · Liczba wyświetleń: 2