Złącze mobilne + niebieski adapter czy Wall Connector

KrzysztofFly

Moderator
Widzę, że nie ja jeden jestem stuknięty i mam WC na ścianie i Feyree w bagażniku :D
O panie, to ty jesteś jeszcze w miarę normalny ;), ja mam na swoje dwa samochody: trzy wallboksy, dwa EVSE 3F 11kW i 22kW, a także trzy EVSE mobilne 1F ;).

arcykot

Zadomawiam się
znalazłem to jest ten wątek

WC jako mobilna

piotrpo

Pionier e-mobilności
WC3 to fajne urządzenie do tego, do czego zostało zaprojektowane, czyli ma wisieć na ścianie/słupku koło miejsca parkingowego Tesli, w zasięgu domowego WiFi. Do ładowania Tesli w takich warunkach jest OK, do innych zastosowań są moim zdaniem lepsze alternatywy.
Gdybym potrzebował czegoś przenośnego, to w życiu bym się nie zdecydował na samoróbkę z WC. Konkurencja jest na tyle duża, że zwyczajnie lepiej kupić coś znacznie tańszego, albo w podobnej cenie, ale na większym wypasie, np. z kompletem przejściówek, albo ze zbieraniem statystyk ładowania itd.

WC to urządzenie przeznaczone do montażu na ścianie, a jego główne zalety, to codzienna obsługa z aplikacji Tesli, możliwość autoryzacji na określony VIN Tesli i robienie jako hak na przewód ładujący + guzik do otwierania klapki/zwalniania wtyczki.
Jeżeli nie ma wisieć na ścianie, nie ma ładować Tesli, to lepiej kupić coś innego, bardziej odpowiadającego potrzebom, bo jako złącze mobilne, to nawet nie ma możliwości zmiany prądu ładowania bez cyrków z aplikacjami serwisowymi.

Są Habu, Juice Booster, Feyree - każdy będzie lepszy od WC, bo albo wygodniejszy, bardziej wypasiony, uniwersalny, albo zwyczajnie 3x tańszy.

facet

Fachowiec
Najlepiej mieć wallboxa i jakieś evse na stałe w aucie ;)
Fakt najlepsze ale drogo, wole to na ładowanie przeznaczyć i dlatego mam zencar 11kW z kompletem przejściówek i wieszaków za 1600, ale ja nie potrzebuję kontroli dostępu. Z kontrolą wymaganą to już nieco drożej. Wożenie w aucie ładowarki nie bardzo bo drgania elektroniki mogą niemiło zaskoczyć jak będzie potrzebna.

wojtkow

Posiadacz elektryka
Dla mnie stały wallbox (abstrahuję od tego czy akurat WC) ma tą zaletę, że podjeżdżając do domu zdejmuję kabel z ładowarki, wtykam do samochodu i już. Nie muszę nic rozwijać, podłączać do gniazda 3f etc.
Co do tego czy 1F wystarczy to: tak wystarczy, sam używałem tak dość długo cegły, bo nie miałem podłączonego WC ani gniazdka 3F na zewnątrz. Jednak warto pamiętać, że na 1F/13A będą większe straty energii, więc lepiej ładować się jak najbliżej 11kW (czyli 3F/16A)

facet

Fachowiec
Jak mówiłem przenośna jakakolwiek ładowarka również ma te same zalety co stała (można ją zawiesić oraz zawiesić jej kabel) plus to że można ją w każdym momencie zdjąć i zabrać ze sobą.