Przecież chyba nikt tu nie wspomniał o elektrykach... Wiem, że to forum o EV ale chyba wszyscy zdajemy sobie doskonale sprawę, że takie obniżenie ograniczeń prędkości wpłynie w 99% na zużycie ICE, a nie EV, bo taki jest niej więcej rozkład źródeł napędu.
Ja wcześniej jeździłem autostradami 120km/h, bo już chyba byłem aniołem, a teraz nawet pozwalam sobie trochę szybciej, bo mniej mnie serce boli jak wiem, że nie spaliłem dodatkowego litra benzyny na własną wygodę. I też nawet nie o to chodzi. Jak ktoś chce sobie kupić dla zabawy - ok, w dupie to mam, a zabawy tym autem jest mega dużo, więc rozumiem...
Nie wiem dlaczego ktoś miałby uznać Cię za bandytę, skoro nie wiemy jakie odcinki i jak szybko robisz... Nie napisałeś w końcu skąd i dokąd jeździsz.
Nie zamierzam się z Tobą kłócić o to, że EV dojedziesz tak samo szybko do Chorwacji, czy gdziekolwiek i chyba nikt nigdy tego tutaj nie robił. Bardziej chodzi o to, że ja robiłem postoje i jeździłem dość wolno już wcześniej, więc dla mnie osobiście niewiele to zmienia w czasach dojazdu, a okazuje się, że dojeźdżam bardziej wypoczęty, lepiej śpię po trasie i jestem szczęśliwszy. Poza tym tak jak pisałem wcześniej, nie jestem z tych, co rwą włosy z głowy jak jadę nawet 60 min. dłużej na trasie 6h - kompletnie mnie to nie rusza.
Przejrzyj sobie mój wątek o wyjeździe do Florencji / Nicei: [
tutaj]. Nic tam nie jest ukryte i wszystkie dane są podane.
Załóżmy na chwilę, że jeździsz z Warszawy Zachodniej do Białki Tatrzańskiej.
ABRP ma takie fajne narzędzie, że pozwala w planowaniu trasy ustawić maksymalną prędkość.
Jadąc w tej chwili max 120 km/h (tam i tak nie ma autostrad, więc większe prędkości nic nie dają) mamy czas przejazdu (samej jazdy) 4:40
Jadąc w tej chwili max 110 km/h mamy czas przejazdu (samej jazdy) 4:50
Czyli jechałbyś 10 minut dłużej - pomijając kompletnie ładowania itp.. Masz rację w dwie strony to już się robi 20 minut.
Ps. Tak dla kontekstu - w tym samym czasie Google maps pokazuje mi 5:05, tylko tutaj nie da się ustawić prędkości max.
Teraz trasa Warszawa Zachodnia - Chałupy (na jakiś kitesurfing):
Jadąc w tej chwili max 140 km/h mamy czas przejazdu (samej jazdy) 4:06
Jadąc w tej chwili max 130 km/h mamy czas przejazdu (samej jazdy) 4:18
No tutaj rzeczywiście 12 minut mniej na kajcie, a w dwie strony to nawet 24.
I tak w sumie to dobrze wypadasz z tymi okolicami Warszawy Zachodniej, bo to całkiem sensowna okolica na wyjazdy w góry i nad morze. Obstawiałem, że mieszkasz na np. Białołęce i narzekasz na te kilka minut więcej, a codziennie tracisz kilkadziesiąt na dojazdy i też tyle przy wyjazdach w góry i chciałem Ci zaproponować oszczędność czasu na szukaniu nowego mieszkania