Zmowa w KIA - gdzie kupowaliście swoje auta?

JareG

Pionier e-mobilności
Hehe.. Landcar ze Starowej Góry - ja tam ich dobrze wspominam. Dali auto testowo na weekend, dostałem rabat taki, że prawie te mityczne 27k zł od wolskiego państwa doścignął, ogólnie dobry kontakt był. Tylko manuala po polsku zapomnieli dać.. 🤣 A w Toruniu odbiłem się od ściany, nie było z kim i o czym gadać 🤬
Może ta zmowa nie dotyczy BEV, bo to znikomy procent ich obrotów?

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Bo te rabaty i inne pierdoloty, to jest w ogóle jakiś poroniony pomysł... Jak przyjdziesz w koloratce albo ze stetoskopem to dostaniesz -7%, a jak przyjdziesz z ulicy, to gówno dostaniesz... ale jak pogadasz, to 3%, a jak pogadasz z kilkoma to może już nawet 5%.
Nie umiem i nie lubię się targować, bo wpadam wtedy w taką spiralę, że już każdy jest dla mnie oszustem i próbuje mnie orżnąć, bo przecież skoro jeden mówił, że nie może obniżyć ceny, a drugi jednak może, to znaczy, że nawet ten co obniżył i klął się już na życie swojej matki, że to już po kosztach, to jednak mógłby jeszcze więcej obniżyć.
W dupę niech sobie wsadzą takie oszukiwanie. Bo jest to oszukiwanie tych, którzy targować się nie umieją i/albo nie wiedzą o tej zmowie. Cała ta praktyka powinna być zakazana.

JareG

Pionier e-mobilności
Bo te rabaty i inne pierdoloty, to jest w ogóle jakiś poroniony pomysł... Jak przyjdziesz w koloratce albo ze stetoskopem to dostaniesz -7%, a jak przyjdziesz z ulicy, to gówno dostaniesz... ale jak pogadasz, to 3%, a jak pogadasz z kilkoma to może już nawet 5%.
Przylazłem z ulicy, nawet dośc daleko było - w Toruniu się odbiłem. A gadać za wiele nie musiałem. Mnie a propos koloratki śmieszy, że taki czarnuch w kiecce dostaje więcej, niż profesor uniwersytetu, czy policjant (no, tu możnaby się zastanawiać, czy warto sponsorować kulsonizm policyjny).. ale to tylko potwierdza, że KK to jest firma, po prostu. IMO: opodatkować, obciąć jajka, walnąć stosowny tatuaż żeby dzieci z daleka widziały kto zacz, i kopa w dudę na drogę. A rabaty to u św. Piotra, skoro w to wierzą albo taką wiarę sprzedają.
Nie umiem i nie lubię się targować, bo wpadam wtedy w taką spiralę, że już każdy jest dla mnie oszustem i próbuje mnie orżnąć, bo przecież skoro jeden mówił, że nie może obniżyć ceny, a drugi jednak może, to znaczy, że nawet ten co obniżył i klął się już na życie swojej matki, że to już po kosztach, to jednak mógłby jeszcze więcej obniżyć.
W dupę niech sobie wsadzą takie oszukiwanie. Bo jest to oszukiwanie tych, którzy targować się nie umieją i/albo nie wiedzą o tej zmowie. Cała ta praktyka powinna być zakazana.
Nie bądź takim radykałem, wystarczy tego badziejstwa w polityce, kościele i in. 🤣
BTW: Wszystko zależy od człowieka, nawet nie trzeba było go urabiać, tylko lekko zasugerować możliwe rozwiązanie (ale na 40% rabatu nie poszedł, KIA to nie BMW czy MB :D)

Pozdrawiam

Michal

Moderator
To, że Tobie przy drugiej próbie się udało coś wytargować, nie znaczy, że przed tobą 10 się nie udało w ogóle.
Co to jest za pomysł, żeby cena na naklejce była jedna, a później jednak może coś tam z niej zejdą albo nie zejdą, albo zejdą, albo nie zejdą, a może trochę zejdą, a może nic, a może jednak odrobinę, a może jednak nic... No wariactwo istne w dobie Internetu i sprzedaży online. Konsument powinien być w stanie łatwo i jawnie porównać produkty, a nie wchodzić w takie szczegóły jak polityka rabatowa... I jeszcze weź się dowiedz od ludzi, którzy kupili ile dostali rabatu... Nawet Ci nie powiedzą, bo przecież się umówili z dealerem, że to tylko dla niego taki wysoki %...
To też jest jeden z powodów dlaczego Tesla mi się tak podoba.
Jak 2 lata temu Musk się dowiedział co się tutaj w EU wyprawia z cenami, to postawił sprawę jasno - żadnych rabatów pod groźbą zwolnienia i nawet postawił do tego system, który tego pilnuje. Teraz nie ma już przekrętów na sprzedawanie kumplowi taniej.

JareG

Pionier e-mobilności
To, że Tobie przy drugiej próbie się udało coś wytargować, nie znaczy, że przed tobą 10 się nie udało w ogóle.
To była pierwsza próba, w Toruniu nawet nie zacząłem bo nie było z kim.. :D
(...) I jeszcze weź się dowiedz od ludzi, którzy kupili ile dostali rabatu... Nawet Ci nie powiedzą, bo przecież się umówili z dealerem, że to tylko dla niego taki wysoki %...
Katalogowo mój oczojeb to 177990 brutto, kupiłem go za 155800 brutto :) Możesz sobie wyliczyć, ile % tego rabatu wyszło :)

Pozdrawiam

boa

Pionier e-mobilności
To była pierwsza próba, w Toruniu nawet nie zacząłem bo nie było z kim.. :D

Katalogowo mój oczojeb to 177990 brutto, kupiłem go za 155800 brutto :) Możesz sobie wyliczyć, ile % tego rabatu wyszło :)

Pozdrawiam
Jestem w szoku, ze tak tanio w tych czasach kupiłeś - jakiś powód mieli na spuszczenie z ceny czy po prostu tak dobrze patrzyło Ci z oczu? ;)

JareG

Pionier e-mobilności
Jestem w szoku, ze tak tanio w tych czasach kupiłeś - jakiś powód mieli na spuszczenie z ceny czy po prostu tak dobrze patrzyło Ci z oczu? ;)
To było w lipcu AD2021, teraz to pewnie tyle nie dałoby się.. ale sam jestem ciekaw, muszę i tak podjechać przypomnieć się o polski manual to zagadam :D
Mi zawsze dobrze patrzy z oczu, tak mówią.. 🤣

Pozdrawiam