Żółwik

nnnnn

Pionier e-mobilności
Czym się będzie różniło holowanie w celu podładowania (abstrahując od tego jak mądre jest to rozwiązanie) od zjazdu z długiego wzniesienia?

vwir

Pionier e-mobilności
Nie będzie się różniło. Trzeba tylko pamiętać żeby holować na "D" lub "B" a nie na "N". No i wyłączyć one pedal drive. Wtedy auto się ładnie podładuje podczas holowania.

przemgaw

Zadomawiam się
Hmm, widzę że muszę zweryfikować wszystko czego się dowiedziałem przy odbiorze.
Rozumiem że nie ma przeciwwskazań do holowania na "N" tylko po prostu nie doładuję aku. Co jeśli padnie system albo aku 12V - rozumiem że mogę holować pod warunkiem że nie jest zaciągnięty hamulec? Da się to jakoś sprawdzić jak padnie 12v - np czy na D lub B idzie ręcznie przepchać auto czy trzeba Pudziana?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Rozumiem że nie ma przeciwwskazań do holowania na "N" tylko po prostu nie doładuję aku. Co jeśli padnie system albo aku 12V - rozumiem że mogę holować pod warunkiem że nie jest zaciągnięty hamulec? Da się to jakoś sprawdzić jak padnie 12v - np czy na D lub B idzie ręcznie przepchać auto czy trzeba Pudziana?

Odłacz aku 12V na płaskim i sprawdź. W Corsie bez 12V nie wiem jak wyłączyć ręczny.

vwir

Pionier e-mobilności
Przede wszystkim w jakiej sytuacji chcesz holować? Gdy rozładuje się bateria trakcyjna? Jeśli tak to nie każde auto pozwoli się wtedy holować. Niektóre po prostu zaciągną hamulec i do widzenia. Nie włączysz ich już, chociaż istnieją możliwości awaryjnego zwolnienia hamulca. Carwow robi fajne testy jak zachowują się poszczególne modele gdy się rozładują. Przykładowy link:

Jeśli nadal masz coś w baterii trakcyjnej to jeśli holujesz na włączonym zapłonie to akumulator 12V cały czas się doładowuje z baterii trakcyjnej. Więc nie rozładuje się tak bez powodu.

Lupus

Posiadacz elektryka
Zamiast wzywać lawetę można zadzwonić po kogoś kto podjedzie inną Kią EV/EV6 albo Hyundaiem i podładuje nas z V2V na tyle żeby dojechać do ładowarki.