Zombie mode w Kia Niro EV

tavares

Nowy na Forum
Można przyjąć, że temat aktualizacji jest nieaktualny bo mimo nowego oprogramowania dziś znów samochód nie ruszył po uruchomieniu ogrzewania z aplikacji.
Wyciągam jednak wnioski z tego błędu. Gdy uruchomię ogrzewanie które trwa 15 minut i przyjdę do samochodu po 20 minutach, wszystko działa jak należy, samochód startuje i nie ma żadnego problemu. Błąd pojawił się drugi raz gdy ogrzewanie nadal działało, pozostało około 5 minut do końca a ja przyszedłem do samochodu i go otworzyłem.
Za każdym razem gdy nie można uruchomić samochodu świeci kontrolka immo. Odnoszę wrażenie, że włączenie ogrzewania powoduje odblokowanie baterii trakcyjnej aby nie padł akumulator 12V a immo w tym czasie uparcie chroni samochód przed kradzieżą mimo, że przyszedł właściciel z kluczykiem. Muszę spróbować jeszcze przyjść do samochodu po 10 minutach ale wyłączyć ogrzewanie z aplikacji przed jego otwarciem.
Zgłosiłem to do ASO. Mam nadzieję, że programiści szybko znajdą rozwiązanie.

Szczurek

Zadomawiam się
>Odnoszę wrażenie, że włączenie ogrzewania powoduje odblokowanie baterii trakcyjnej aby nie padł akumulator 12V
Ogrzewanie musi wlaczac baterie trakcyjna bo z niej zasilane sa grzalki oporowe/pompa ciepla.

Olecki

Pionier e-mobilności
No nie wiem czy immo to dobry trop - u mnie za pierwszym razem (dzień po odbiorze) problem się pojawił gdy chodziła klimatyzacja na postoju a samochód nie był zaryglowany. Z tego co widziałem to po zombie mode pozostaje jeden błąd w kompie związany z którąś pompą. U mnie w serwisie myśleli że to przez nie do końca wpiętą wtyczkę w kostce, poprawili ale nie pomogło...

Lupus

Posiadacz elektryka
Generalnie ten "zombie mode" przypomina sytuację kiedy włączymy "tryb użytkowy", czyli kiedy auto zasila wszystkie "udogodnienia pojazdu" (audio, światła, klimatyzację, nagrzewnicę itp) z akumulatora trakcyjnego.
Kontrolki na pulpicie są w obu przypadkach prawie takie same i w obu przypadkach nie można wybrać biegu.
Różnica jest taka, że w trybie użytkowym powinien pojawić się napis "UTIL" zamiast "READY".
Druga różnica jest taka, że w trybie użytkowym kiedy próbujemy wybrać bieg, to powinien pojawić się komunikat że wybranie biegu jest niemożliwe.
Trzecia: aby wyłączyć tryb użytkowy wystarczy wyłączyć i włączyć samochód (przyciskiem EV). Podobno w EV6 to naprawia również "zombie mode", ale w EV to nie pomaga.

Lupus

Posiadacz elektryka
Błąd pojawił się drugi raz gdy ogrzewanie nadal działało, pozostało około 5 minut do końca a ja przyszedłem do samochodu i go otworzyłem.
I odblokowało się po tych 5 minutach?
To by był prosty i śmieszny błąd: auto zablokowane dopóki działa klimatyzacja z harmonogramu :) (albo dopóki czas odjazdu zaplanowany w harmonogramie nie minął).

kiki111

Fachowiec
U mnie dzisiaj zombie mode pojawił się bez ustawionego ogrzewania z aplikacji. Wyszedłem na 3 minuty do sklepu, wróciłem i już brak ready na wyświetlaczu.
Z nudów podczas czekania zadzwoniłem do serwisu z pytaniem czy coś już ogarnęli w tej sprawie, dowiedziałem się że trwają prace nad rozwiązaniem problemu i gdy się uda to będzie kampania na to, a tymczasem polecają klucz 10 i odpinanie akumulatora.

vwir

Pionier e-mobilności
To już teraz rozumiem, czemu niektórzy zostawiają diesla rechoczącego pod sklepem i idą na szybkie zakupy. Boją się zombie mode…

kiki111

Fachowiec
Chyba też muszę zacząć stosować tą technikę. Generalnie porażka bo nie możesz w 100% liczyć na auto, ja zazwyczaj idąc do samochodu już jestem spóźniony, a tu dodatkowy stres czy się uda odjechać.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Chyba też muszę zacząć stosować tą technikę. Generalnie porażka bo nie możesz w 100% liczyć na auto, ja zazwyczaj idąc do samochodu już jestem spóźniony, a tu dodatkowy stres czy się uda odjechać.
Zacznij ładować na Orlenie, zahartujesz się w stresie ;-)