Zużycie opon

ELuk

Pionier e-mobilności
Mam taką obserwację po 2 sezonach na fabrycznych oponach letnich i przebiegu całkowitym (2sez L, 1sez Z) 33 000 km.
Tesla M3 LR.
Zużycie przednich opon jest większe niż tylnich.
Auto teoretycznie, według dostępnych informacji głównie jeździ RWD, a w miarę potrzeby dołącza FWD stając się AWD.
Czyli oczekiwać by można większego zużycia z tyłu.
Wnioski?
Czyżby hamowanie rekuperacją było robione głównie przodem i to tak efektywnie (bardziej niż akceleracja tyłem), ze przekłada się to na opony.
Jak jest u Was?

Michal

Moderator
Rekuperacja domyślnie na pewno jest robiona bardziej wydajnym silnikiem ze stałymi magnesami z tyłu.
Przedni jest dołączany chyba tylko w przypadku wykrycia poślizgu. Bjorn miał o tym film kiedyś, że rekuperacja tylko przodem może być niebezpieczna ale niedługo potem okazało się, że zmienili i teraz po wykryciu poślizgu ustawienie zmienia się na wszystkie koła na jakiś zdefiniowany czas.

Last edited:

Michal

Moderator
Racja :D

Wracając do tematu - w takim razie nie przychodzi mi do głowy z czego może wynikać większe zużycie z przodu :unsure:

JareG

Pionier e-mobilności
Wracając do tematu - w takim razie nie przychodzi mi do głowy z czego może wynikać większe zużycie z przodu :unsure:
A nie z tego, że przód skręca, a podczas skrętu opony dostają bardziej w kość niż te z tyłu..? Tak samo podczas hamowania..
Tak sobie gdybam :D

Pozdrawiam

Michal

Moderator
A nie z tego, że przód skręca, a podczas skrętu opony dostają bardziej w kość niż te z tyłu..? Tak samo podczas hamowania..
Skręcania jest chyba bardzo mało, a hamowanie nie powinno mieć znaczenia, jeśli jest rekuperacja i to tylnym silnikiem :p

ELuk

Pionier e-mobilności
Opony nie były zamieniane.
Gdyby były to by się to zniwelowało i nie byłoby zauważone. Nie jest to dramatyczna różnica ( kolejny sezon jeszcze przejadą), ale zauważalna.

p0li

Pionier e-mobilności
i dobrze sobie gdybasz