Zużycie TM3 według Daniela Grzyba

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak ze spaniem właśnie na kempingach? Nigdy nie byłem na takowym parkingu dla "przyczep kempingowych", rozumiem, że na takim polu są dostępne 3f złącza lub coś podobnego i można sobie bez problemu autko podłączyć i nie martwić się kilku dniowym pobytem?

Pytam, bo mam w planach wyjazd na festiwal z dostępnym właśnie polem kempingowym.
Mysle ze na wiekszosci kempingow bedziesz mial problem.
Wszyscy uznaja ze auto elektryczne zniszczy instalacje kempingu.
Czesto sa bezpieczniki 6A, tylko nowoczesne kempingi a takich jest malo, maja rozliczanie z pobranej energii, wiec o podpinaniu sie raczej mozna zapomniec.
Oczywiscie sa takie miejsca, ale oni nie zyja ze sprzedawania Ci energii elekteycznej i nie sa tym zainteresowani. Czesto stawka za 1kWh oscyloje w okolicach 2-3zl.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Mysle ze na wiekszosci kempingow bedziesz mial problem.
Wszyscy uznaja ze auto elektryczne zniszczy instalacje kempingu.
Czesto sa bezpieczniki 6A, tylko nowoczesne kempingi a takich jest malo, maja rozliczanie z pobranej energii, wiec o podpinaniu sie raczej mozna zapomniec.
Oczywiscie sa takie miejsca, ale oni nie zyja ze sprzedawania Ci energii elekteycznej i nie sa tym zainteresowani. Czesto stawka za 1kWh oscyloje w okolicach 2-3zl.
mi chodzi o utrzymanie trybu kempingowego, czyli te 6A by starczyło, ale tak jak mówisz... może będą problemy... najgorsze jest to, że kontakt z organizatorami jest niemożliwy, nawet nie mogę zapytać przed przybyciem...

krzyss

Pionier e-mobilności
mi chodzi o utrzymanie trybu kempingowego, czyli te 6A by starczyło, ale tak jak mówisz... może będą problemy... najgorsze jest to, że kontakt z organizatorami jest niemożliwy, nawet nie mogę zapytać przed przybyciem...
Zakladaj ze nie bedziesz mial gniazdka. Na 10-12h chodzenia klimy itp zuzyjesz okolo 10-12% baterii, dojedz naladowany i juz.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Zakladaj ze nie bedziesz mial gniazdka. Na 10-12h chodzenia klimy itp zuzyjesz okolo 10-12% baterii, dojedz naladowany i juz.
Na 4 noce, mogę nie dopłacać do parkingu kamerowego ~200pln, spać na zwykłym i podjechać podładować się raz czy dwa. Zakładając, że dojadę na 80% to 50% na 4 noce powinno być ok, to tylko spanie po całym dniu atrakcji, więc nie zakładam więcej jak 10h.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Raczej zapomnij o ładowaniu Tesli na kampingu. Na mniejszych campingach jak widzą elektryka to od razu informują, że bez ładowania albo jeśli już to 0.7 euro za kWh I masz określić ile tych kWh weźmiesz :) Max co wyjdzie z wtyczki campingowej to 2-3 kW. Lepiej od razu mówić, że parcela bez prądu i wtedy inaczej liczą. Telefon podładujesz z auta lub ogólnego gniazdka. Łatwiej, szybciej, taniej pojechać gdzieś ba normalną ładowarkę.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Raczej zapomnij o ładowaniu Tesli na kampingu. Na mniejszych campingach jak widzą elektryka to od razu informują, że bez ładowania albo jeśli już to 0.7 euro za kWh I masz określić ile tych kWh weźmiesz :) Max co wyjdzie z wtyczki campingowej to 2-3 kW. Lepiej od razu mówić, że parcela bez prądu i wtedy inaczej liczą. Telefon podładujesz z auta lub ogólnego gniazdka. Łatwiej, szybciej, taniej pojechać gdzieś ba normalną ładowarkę.
Dziękuje wszystkim, właśnie o takie informacje mi chodziło, w życiu na polu kempingowym nie byłem, nie znam panujących tam zasad. Dobrze to pytanie np dotyczące objazdu Włoch, bo śpię w tesli na parkingu plażowym, kąpiel biorę na płazy jak jest prysznic, toaleta zawsze się znajdzie. Zapewne nie polecane jest pchanie się na parkingi kempingowe?

Pepek

Posiadacz elektryka
Kilka razy spalem w TM3 z tylu na materacyku, bez kibelka ciezko ale na kempingu spoko. Robote robi klimatyzacja i kemping mode. Masz stala temperature i to zdecydowanie pomaga.
Czy to jest fajniejsze niz hotel ? Oczywiwcie ze nie, ale jak dookola sa tylko kwatery po 600zl za dobe to spalem jedna noc i jechalem juz dalej.
Spania tak kilka nocy sobie nie wyobrazam, albo jestem juz za stary :)
No ja właśnie planuję kilka nocy (dopiero po 4-5 będzie 1 w hotelu), ale to nie TM3, a TMY, więc komfort niebo a ziemia (równa podłoga z dopasowanym materacem, ponad 200 cm miejsca do wyciągnięcia się i mega wygoda wsiadania/wysiadania bagażnikiem. W TM3 bym raczej odpuścił.

mm-tesla

Posiadacz elektryka

aadamuss

Posiadacz elektryka
No ja właśnie planuję kilka nocy (dopiero po 4-5 będzie 1 w hotelu), ale to nie TM3, a TMY, więc komfort niebo a ziemia (równa podłoga z dopasowanym materacem, ponad 200 cm miejsca do wyciągnięcia się i mega wygoda wsiadania/wysiadania bagażnikiem. W TM3 bym raczej odpuścił.
Brakuje tylko rączki do otwierania bagażnika od środka :)