Żwawy elektryk dla rodziny 2+3

LukaszW

Nowy na Forum
Witajcie!

Potrzebuje rady - jakie auta elektryczne pomieszczą z tyłu trzy foteliki przodem do kierunku jazdy? Mam trójkę synów, 8+4+4 lata. Miałem Ev6, teraz jeździmy Jaguarem I-Pacem , w obu udało mi się zmieścić trzy foteliki ale w systemie 1 przodem i dwa tyłem, więc środkowe miejsce musiało być tylko relatywnie na tyle szerokie żeby weszła “stopa” od fotelika. Teraz dzieci dorastają i za jakiś rok przesiądą się przodem do kierunku jazdy i… robi się problem. Które auta myślicie mogą ich pomieścić?

Z dodatkowych wymagań to żeby auto było w miarę dynamiczne, niekoniecznie tak jak oba poprzednie (każde podobnie, poniżej 5 na setkę). Rozważam i nowe i używane, budżet też jest w miarę istotny - nowe EX90 czy X pewnie byłyby idealne ale to już dużo za drogo.

Z góry dzięki za pomoc i pomysły do zbadania, liczę też po cichu że ktoś ten temat już może badał i coś pod opowie z doświadczenia :)

boa

Pionier e-mobilności
Witajcie!

Potrzebuje rady - jakie auta elektryczne pomieszczą z tyłu trzy foteliki przodem do kierunku jazdy? Mam trójkę synów, 8+4+4 lata. Miałem Ev6, teraz jeździmy Jaguarem I-Pacem , w obu udało mi się zmieścić trzy foteliki ale w systemie 1 przodem i dwa tyłem, więc środkowe miejsce musiało być tylko relatywnie na tyle szerokie żeby weszła “stopa” od fotelika. Teraz dzieci dorastają i za jakiś rok przesiądą się przodem do kierunku jazdy i… robi się problem. Które auta myślicie mogą ich pomieścić?

Z dodatkowych wymagań to żeby auto było w miarę dynamiczne, niekoniecznie tak jak oba poprzednie (każde podobnie, poniżej 5 na setkę). Rozważam i nowe i używane, budżet też jest w miarę istotny - nowe EX90 czy X pewnie byłyby idealne ale to już dużo za drogo.

Z góry dzięki za pomoc i pomysły do zbadania, liczę też po cichu że ktoś ten temat już może badał i coś pod opowie z doświadczenia :)
w Volvo EX90 nie masz 3 isofixów (!), porażka Volvo i mocne zdziwienie ludzi (są tylko 2 na 7-osobowe auto), a do tego chyba wciąż mają problemy technologiczne...

wg mnie b.fajnym wyborem może być Kia EV9 w wersji 7-osobowej GT-Line, wtedy na kanapie z tyłu zmieszczą się 3 foteliki, ale ogólnie masz chyba 4 isofixy (2 w 3. rzędzie), 7 lat gwarancji (w tym do końca na silniki itp). W najnowszym dość dokładnym i metodycznym teście EV9 rozjeżdża EX90 - https://www.autozeitung.de/byd-tang-kia-ev9-volvo-ex90-xpeng-g9-vergleichstest-208388.html

Jeśli coś mniejszego i tańszego, to widziałem, że całkiem OK może być Peugeot e5008, ale tam fwd i ogólnie Stellantis, choć z drugiej strony dają gwarancję i przeglądy na 8 lat. Więcej kompromisów na pewno.

Propozycje z Chin mają duże rozmiary zewnętrzne, ale będziesz narzekał na bagażniki. O EQS SUV też nie ma co mówić, BMW iX również.

Sam mam świeżo zakupioną EV9 (z tym że wersja komfortowa 6-osobowa) i mogę polecić - zadziwiająco cicho, komfortowo i przestrzennie. No i 5 sek. do setki masz ;)

Generalnie warto wziąć od dilera i pojeździć kilkoma autami, dobrać do swoich preferencji.

LukaszW

Nowy na Forum
Ev9 się przyglądam, ale ponoć produkcja wstrzymana, zostało kilka sztuk na środku (chyba wszystkie 6 osobowe). No i jednak nadal dosyć drogie, zastanawiam się czy nie znajdzie się coś trochę mniejszego/tanszego.

Dzięki za inne polecajki, zerknę na Peugeota bo w ogóle nie myślałem o stellantisie. Choć obawiam się że przeskok na fwd to coś czego chciałbym uniknąć… :)

Któryś chińczyk ma więcej miejsca z tyłu?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Dzięki za inne polecajki, zerknę na Peugeota bo w ogóle nie myślałem o stellantisie. Choć obawiam się że przeskok na fwd to coś czego chciałbym uniknąć… :
Ja jeżdżę Stellantisem z FWD - zero problemów

boa

Pionier e-mobilności
Ev9 się przyglądam, ale ponoć produkcja wstrzymana, zostało kilka sztuk na środku (chyba wszystkie 6 osobowe). No i jednak nadal dosyć drogie, zastanawiam się czy nie znajdzie się coś trochę mniejszego/tanszego.

Dzięki za inne polecajki, zerknę na Peugeota bo w ogóle nie myślałem o stellantisie. Choć obawiam się że przeskok na fwd to coś czego chciałbym uniknąć… :)

Któryś chińczyk ma więcej miejsca z tyłu?
zerknij sobie na test, który podlinkowałem

boa

Pionier e-mobilności
Ev9 się przyglądam, ale ponoć produkcja wstrzymana, zostało kilka sztuk na środku (chyba wszystkie 6 osobowe).
nieee, produkują i bardzo dobrze się sprzedaje w USA; u nas na stocku kilka sztuk może zostało z 2023, ale z 2024 są 7-osobowe; mnie zależało na 6 z pakietem relax, więc akurat dobrze się złożyło;
co do ceny - ja patrzę na to tak, że dostajesz olbrzymie auto w środku, wyposażone po kokardę, super komfortowe itd., prawie 400KM pod pedałem gazu, 4x4, 5 s do setki, duża bateria 100kWh. Wersja 6-osobowa z podnóżnikami, elektryka, wentylacja i podgrzewanie nawet w drugim rzędzie itd. I to wszystko masz cennikowo poniżej 400k PLN. Trochę lepiej wykończone (ale bez przepaści) spalinowe MB GLS 580, BMW X7 czy RR są nie dość że większe na zewnątrz i problematyczne na miejscach parkingowych (a wewnątrz niekoniecznie, niekiedy nawet mniejsze), to z takim super komfortowym wnętrzem i wyposażeniem będą kosztowały po 800k czy nawet ponad 1m. Nawet XC90 z czterocylindrówką 2.0 250KM z dobrym wyposażeniem po rabatach 400k spokojnie. A to jest przypominam benzynowe R4 2.0, tak sobie jeździ i swoje pali, Android Auto żyje swoim życiem, tempomat do max. 139km/h, ACarPlay/AndoridAuto chyba wciąż też po kablu tylko, bez leżanek itd.
Z mojej perspektywy Kia wyceniła EV9 bardzo atrakcyjnie nawet full price. Ale oczywiście każdy ma jakiś budżet i dlatego są kompromisy i alternatywy - nie jeździłem e5008, nie macałem etc., ale na tyle na ile widziałem zdjęcia (dobre wykorzystanie przestrzeni) i mam opinie ludzi co do spalinowych (rodzina 2+3 właśnie - są zadowoleni), to można zerknąć. Ale rakieta to nie będzie ;-)

vwir

Pionier e-mobilności
Witajcie!

A Scenic? Z czasów spalinowców Scenic kojarzył mi się z dość dużą przestrzenią na tylnych fotelach. Nie wiem jak to wygląda w elektrycznym Scenic e-tech.

Patrizio17

Fachowiec
Mieliśmy w firmie I-Pace, mamy EV6, ale żeby spróbować pomóc musiałbym wiedzieć jaki masz budżet na nowe auto?
Z dużych, dynamicznych aut w miarę rozsądnej cenie rzeczywiście pierwsze do głowy przychodzi EV9: prowadzi się gorzej niż EV6 oraz Jaguar, ale jak na takiego kloce bez pneumatyki nie ma tragedii.