Zwiększenie mocy przyłączeniowej - EON/Stoen

sylwiusz

Nowy na Forum
Cześć, powolutku przymierzam się do zrobienia odpowiednich warunków pod ładowanie w moim garażu. Obecnie moc przyłączeniowa jak i umowna to 10 kW, czyli za mało na ładowanie 11 kW + zasilanie domu. Mam też PV 3 kW, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał rozbudować o około 4 kW. O jaką nową moc przyłączeniową sugerujecie wystąpić? Myślałem o po prostu 20 kW, bo i tak PV za dnia załatwi część mocy do ładowania samochodu, w nocy zaś mało co jest włączone w domu. Czy lepiej dać trochę zapasu i wnioskować o 21-25 kW od razu?

Ev3

Pionier e-mobilności
Zdecydowanie więcej, żeby mieć opcję ładowania czegoś z mocą 32 A.

Cześć, powolutku przymierzam się do zrobienia odpowiednich warunków pod ładowanie w moim garażu. Obecnie moc przyłączeniowa jak i umowna to 10 kW, czyli za mało na ładowanie 11 kW + zasilanie domu. Mam też PV 3 kW, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał rozbudować o około 4 kW. O jaką nową moc przyłączeniową sugerujecie wystąpić? Myślałem o po prostu 20 kW, bo i tak PV za dnia załatwi część mocy do ładowania samochodu, w nocy zaś mało co jest włączone w domu. Czy lepiej dać trochę zapasu i wnioskować o 21-25 kW od razu?
może ten filmik coś pomoże ;)

Last edited by a moderator:

vwir

Pionier e-mobilności
Bierz ponad 20kW, żebyś dostał zabezpieczenie przedlicznikowe 40A. Wtedy nawet gdybyś kupił auto z ładowarką jednofazową 7kW albo trójfazową 22kW to bez problemu go naładujesz z pełną prędkością.

daniel

Señor Meme Officer
Na wniosku powinna być tabelka wielkości zabezpieczeń w zależności od mocy umownej, więc bierzesz dolną wartość z odpowiednio dużego zabezpieczenia.

Tu jest przykład:

Ja mam 26kW, żeby mieć 40A, które ewentualnie uciągnie max 40A*3*252V, czyli 30,240 W, ale w sumie to nie wykorzystuję tego, bo zmieniłem ogrzewanie z mat elektrycznych na pompę ciepła w trakcie budowy i już nie potrzebuję takiej dużej. Ale mam. Coś tam to kosztuje co miesiąc, ale niewiele w taryfie G.
Powinni to pozmieniać, żeby nie było właśnie przeciążeń sieci niskiego napięcia. Każdy sobie może w danej chwili pociągnąć albo wysłać X amperów i trzeba na to brać poprawkę w budowaniu sieci. Jakby to było bardziej realistyczne to może i budowa sieci byłaby tańsza, bo trzeba planować mniejsze rezerwy.

1716288870626.png

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie wiedziałem że są 35A. Ja wnioskowałem o 23kW żeby mieć ponad 32A. I dostałem telefon że może tyle byc ale najwczesniej za ~4lata a na obecnych drutach mogą mi dać maks 21kW wtedy w miesiąc moge mieć więc narazie zgodziłem się na 21kW i mam 32A.

sylwiusz

Nowy na Forum
Zdecydowanie więcej, żeby mieć opcję ładowania czegoś z mocą 32 A.
Planuję zakup TMY ewentualnie Scenica E-tech, do tego GC Habu, więc ładowanie 11 kW, do tego przewody poprowadzone do gniazda 3f mają po 2,5 mm, nie chciałbym na razie bawić się w kucie i dodatkowe koszty :)

sylwiusz

Nowy na Forum
Na wniosku powinna być tabelka wielkości zabezpieczeń w zależności od mocy umownej, więc bierzesz dolną wartość z odpowiednio dużego zabezpieczenia.

Tu jest przykład:

Ja mam 26kW, żeby mieć 40A, które ewentualnie uciągnie max 40A*3*252V, czyli 30,240 W, ale w sumie to nie wykorzystuję tego, bo zmieniłem ogrzewanie z mat elektrycznych na pompę ciepła w trakcie budowy i już nie potrzebuję takiej dużej. Ale mam. Coś tam to kosztuje co miesiąc, ale niewiele w taryfie G.
Powinni to pozmieniać, żeby nie było właśnie przeciążeń sieci niskiego napięcia. Każdy sobie może w danej chwili pociągnąć albo wysłać X amperów i trzeba na to brać poprawkę w budowaniu sieci. Jakby to było bardziej realistyczne to może i budowa sieci byłaby tańsza, bo trzeba planować mniejsze rezerwy.

View attachment 17921
Dzięki, muszę zerknąć w formularze wniosku, które przysłał mi Stoen. U mnie na razie ogrzewanie gazowe, wymiana na pompę pewnie dopiero za około 5 lat :)

sylwiusz

Nowy na Forum
To jeszcze jedno mały pytanie - na ile przed planowanym zakupem BEVa składać wniosek o podniesienie mocy i jakich kosztów (jednorazowych a potem stałych) można się spodziewać? Koszty stałe to chyba zwiększą się tylko jak podniosę moc umowną jak mniemam?

Ev3

Pionier e-mobilności
Planuję zakup TMY ewentualnie Scenica E-tech, do tego GC Habu, więc ładowanie 11 kW, do tego przewody poprowadzone do gniazda 3f mają po 2,5 mm, nie chciałbym na razie bawić się w kucie i dodatkowe koszty :)
Nie musisz ich robić, przecież pytasz o zapas mocy.
A prądy z domu i z ładowania przecież musisz sumować...