Zwolnienie z opłaty za autostrady w Czechach - instrukcja

Mamy tutaj zebrane dwie instrukcje - dla właścicieli aut i dla leasingobiorców.

Instrukcja dla właścicieli aut:
Przeszedłem proces "złożenia zawiadomienia o zwolnieniu z opłat":

1681485350890.png

1681485386268.png

Po co winieta?
Zakup winiety jest potrzebny jeżeli zamierzasz poruszać się po autostradach w Czechach. Brak winiety = bardzo wysoka kara finansowa.

Winieta a elektryk/hybryda?
Pewne pojazdy są zwolnione z opłaty (m.in. elektryki i hybrydy do CO2 50g/km) , ale wcześniej muszą przejść procedurę "złożenia zawiadomienia o zwolnieniu z opłat". Bez przejścia tej procedury jesteśmy traktowani jak osoby bez wykupionej winiety!

Co potrzebujemy aby zdobyć zwolnienie?
  1. Konto na moj.gov.pl - aby móc podpisać wniosek cyfrowo
  2. Skan dowodu rejestracyjnego samochodu (z zaznaczonym wyraźnie wskazaniem, że możemy ubiegać się o zwolnienie)
  3. Opcjonalnie skan Świadectwa Zgodności (z zaznaczonym wyraźnie wskazaniem, że możemy ubiegać się o zwolnienie)

Jak złożyć wniosek?
  1. Wchodzimy na stronę https://edalnice.cz/pl/zwolnienie-z-oplaty/index.html i czytamy regulamin.
  2. Wypełniamy wniosek https://edalnice.cz/pl/zawiadomienie-o-zwolnieniu/index.html#/exemption/exemption_notice zaznaczając "o) 1. Pojazd wykorzystuje jako paliwo wyłącznie energię elektryczną lub wodór" lub inne adekwatne do waszej sytuacji.
  3. Pobieramy PDF
  4. Robimy skan dowodu rejestracyjnego oraz opcjonalnie Świadectwa Zgodności
  5. Zaznaczamy na skanach miejsca, gdzie samochód opisany jest jako EE lub Hybryda i wskazujemy, że nie przekracza normy CO2 (dla hybryd)

1. 1681486255517.png
    2. 1681486328615.png
  6. Zapisujemy skany najlepiej do osobnego PDF (zaznacz wszystkie skany, wybierz drukuj i jako drukarkę opcja PDF)
  7. Przechodzimy https://www.gov.pl/web/gov/podpisz-dokument-elektronicznie-wykorzystaj-podpis-zaufany podpisujemy oba dokumenty (ten wcześniej pobrany i nasz pdf ze skanami), pamietaj o ściągnięciu podpisanych dokumentów
  8. Ściągnięte dokumenty dołącz do maila, wzór:
    1. tytuł: Notification of Exemption
    2. treść: Dobrý den, attachments are signed with a Polish Gov certificate, you can check the correctness of the files here: https://moj.gov.pl/nforms/signer/upload?xFormsAppName=SIGNER
    3. Nie zapomnij dołączyć obydwu PODPISANYCH PDFów
  9. Dostaniesz maila potwierdzającego przyjęcie sprawy
  10. W moim przypadku do godziny miałem gotową decyzję i mogłem zweryfikować moją rejestrację na https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation

Instrukcja dla leasingobiorców:
Wklejam dopisaną instrukcję (z innego tematu) dotyczącą postępowania w przypadku auta w leasingu.
Zrzut ekranu 2024-03-31 213854.png

Witam elektrokolegów.
Drobne uzupełnienie dotyczace rejestracji zwolnienia z winiety w Czechach w przypadku leasingu.
1. wybieramy formularz: https://edalnice.cz/pl/zawiadomienie-o-zwolnieniu/index.html#/exemption/exemption_notice
2. wypełniamy pola: kraj rejestracji, nr dowodu, przyczyna zwolnienia
3. wypełniamy nasze dane (osobiste) jako Powiadamiający
4. wybieramy opcję: Reprezentuje posiadacza na podstawie pełnomocnictwa
5. wybieramy opcję: Osoba prawna
6. wypełniamy dane leasingodawcy: dane muszą być identyczne z danymi w dowodzie rejestracyjnym (nazwa, REGON, adres) !
7. wybieramy opcję: Sposób złożenia podpisu : Podpisem elektronicznym
8. podpisujemy elektronicznie wygenerowany wniosek, wysyłamy podpisany wniosek i skan dowodu rejestracyjnego na adres : [email protected]
W moim przypadku podpisywałem podpisem kwalifikowanym (ale działa podpis z https://moj.gov.pl/nforms/signer/upload?xFormsAppName=SIGNER), tymczasowy dowód (skan bardzo podłej jakosci) został zaakceptowany bez problemu.
Szerokiej drogi !

Last edited by a moderator:

simius

Nowy na Forum
Czy ktoś z was próbował bezskutecznie złożyć wniosek o zwolnienie z opłat mając leasing w Santander Consumer Multirent?
Już odrzucili mi kilkanaście wniosków, składałem w różnych konfiguracjach zgodnie z opisami w tym temacie, a to z zasłoniętymi danymi właściciela leasingu, a to z upoważnieniem do wyjazdu za granicę, a to jako osoba prywatna, a to jako osoba prawna. Cały czas ten sam powód odrzucenia, że nie jestem właścicielem. Auto w leasingu na JDG, podpis profilem zaufanym.

Miał ktoś podobny przypadek i udało mu się obejść system?

Jusand

Posiadacz elektryka
Czy ktoś z was próbował bezskutecznie złożyć wniosek o zwolnienie z opłat mając leasing w Santander Consumer Multirent?
Już odrzucili mi kilkanaście wniosków, składałem w różnych konfiguracjach zgodnie z opisami w tym temacie, a to z zasłoniętymi danymi właściciela leasingu, a to z upoważnieniem do wyjazdu za granicę, a to jako osoba prywatna, a to jako osoba prawna. Cały czas ten sam powód odrzucenia, że nie jestem właścicielem. Auto w leasingu na JDG, podpis profilem zaufanym.

Miał ktoś podobny przypadek i udało mu się obejść system?
Ja mam tam leasing, przeszło bez problemu. Jak coś to mogę ci podesłać na priv jak wypełniłem formularz

KrzysztofFly

Moderator
Ja mam tam leasing, przeszło bez problemu. Jak coś to mogę ci podesłać na priv jak wypełniłem formularz
Też mam u nich i bez problemu. Prawdopodobnie @simius robisz coś jednak nie tak.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Na 100% robisz coś nie tak. Ja postępowałem zgodnie z instrukcją na 1 stronie tego wątku i przeszło bez problemu.

rafa4

Nowy na Forum
Ci Czesi to się rozpędzają :). O 12:48 wysłałem wniosek ( dowód rejestracyjny plus wygenerowany z ich strony wniosek /samochód leasingowany więc najpierw podałem swoje dane a potem dane leasingu ) o 13:00 potwierdzili a o 13:12 przyszło zaświadczenie potwierdzające zwolnienie. Także całość procesu w mniej niż 30 minut . Super :)

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Czy można złożyć wniosek już z pozwoleniem czasowym?

rafa4

Nowy na Forum
Czy można złożyć wniosek już z pozwoleniem czasowym?
Pytanie czy urząd czeski ma w swoim katalogu polskich dokumentów nasze pozwolenie czasowe. Jeżeli się nie spieszysz poczekaj za dowodem rejestracyjnym. A jak się spieszysz spróbuj. Zaznacz na skanie EE i czekaj na odpowiedź. Najwyżej wezwą do uzupełnienia i jak dostaniesz dowód podeślesz. Temat jest darmowy więc nie ma.nic do stracenia :)

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Do wiadomości - zwolnienie działa również z pozwoleniem czasowym :)

sredni

Zadomawiam się
Wczoraj przez cały dzień złożyłem wniosek 5 razy, za każdym razem odrzucenie. Po ostatnim odrzuceniu o 11 w nocy napisałem do nich co mam jeszcze dostarczyć, byłem zaskoczony bo po 3 minutach dostałem odpowiedź :D

Po małej konwersacji złożyłem jeszcze raz dokumenty i dziś rano dostałem zwolnienie.
Korespondencja poniżej, może komuś się pomoże:

pon., 25 wrz 2023 o 23:17 <[email protected]> napisał(a):
Hello,
Thank you for your querry.

Just type the vehicle operator who is stated in the vehicle certificate and sign the document with valid electronic signature. You dont need power of attorney.
We just need the data to be in match
Best regards,
Customer care team
Electronic vignettes
www.edalnice.cz
+420 222 266 757

From: ****************** <******************>
Sent: Monday, September 25, 2023 11:12 PM
To: [email protected]
Subject: Re: Notification of Exemption - Tesla Y ****************** (ČJ: SFDI/EDAZ/******************/2023)

But in the form there is a statement:
An operator is a person registered in the vehicle register who does not have to own the vehicle, but actually uses and operates the vehicle, pays the costs of its operation, etc., with the owner’s consent.

According to that, the operator is actually me, I'm not owning the vehicle but uses/operates it. Bank is only an owner and I'm not representing the bank.

Sorry that I'm disturbing you but don't want to provide false information.
Best regards

pon., 25 wrz 2023 o 23:03 <[email protected]> napisał(a):
Hello,

Yes, exactly. What is written in vehicle certificate must be written in form.

Best regards,
Customer care team
Electronic vignettes
www.edalnice.cz
+420 222 266 757

Sent: Monday, September 25, 2023 11:02 PM
Subject: Re: Notification of Exemption - Tesla Y ****************** (ČJ: SFDI/EDAZ/******************/2023)

The operator of the vehicle is actually me as a single person company (******************) and I lease the vehicle from the bank (Pekao Leasing). Should I change the operator to bank?

Best regards

pon., 25 wrz 2023 o 22:57 <[email protected]> napisał(a):
Hello,
Thank you for your querry.

The operator of vehicle is stated wrongly in form. It has to be in match with the information provided in vehicle certificate.

Best regards,
Customer care team
Electronic vignettes
www.edalnice.cz
+420 222 266 757

Sent: Monday, September 25, 2023 10:55 PM

Hello,
Can you guide me what documents are missing?
Best regards

pon., 25 wrz 2023 o 22:50 <[email protected]> napisał(a):
Dobrý den,

v příloze toho emailu naleznete odpověď ve věci oznámení osvobození od úhrady časového poplatku, které bylo z Vaší strany učiněno.

Tým zákaznické péče
Elektronické dálniční známky
www.edalnice.cz
+420 222 266 757

Mark

Nowy na Forum
Samochód jest w leasingu Santander, i decyzję dostałem za drugim podejściem.
Za pierwszym razem dostałem odmowę jak wpisałem siebie jako użytkownika. Więc trzeba zaznaczyć :
- Reprezentuję posiadacza na podstawie pełnomocnictwa,
- wpisałem dane leasingu z dow. rej., z regonem
- wysłałem skany tylko dow. rej. oraz wypełnionego poprawnie zawiadomienia (podpisane oczywiście elektronicznie).
Dostałem po godzinie decyzję o zwolnieniu z opłat.

Dziękuję za instrukcję, bardzo była pomocna.