Zużycie TM3 według Daniela Grzyba

lukas220

Zadomawiam się
Trasa z dzisiaj. Z Rybnika przez Ostrawę na Pradziad więc było trochę autostrady ( do 120km/h), ale i górek. Tesla M3 RWD 60 IV.2022, koła 18' aero opony Michelin Crossclimate 2. Kiedyś myślałem, że to jakiś błąd, ale jeśli na 50% baterii robię 220-240km? Dużo zależy od techniki jazdy. Po przebiegu 14k średnio 125Wh/km.

Attachments

• 20230618_163648.jpg
    20230618_163648.jpg
    621,1 KB · Liczba wyświetleń: 68

viallos

Pionier e-mobilności
Daj spokój.. jak bym miał w takim tempie Teslą jeździć to chyba wolałbym na rower wsiąść.

elektryk

Pionier e-mobilności
Daj spokój.. jak bym miał w takim tempie Teslą jeździć to chyba wolałbym na rower wsiąść.
Sztuką nie jest przekraczać przepisowe prędkości o więcej niż 10km/h tylko tak jeździć żeby szybciej dojechać od cwaniaków, którzy cisną gaz jadąc w dół, a później pod górkę tak nie bardzo im idzie.

Na południu w terenie górzystym nie będziesz miał średniej powyżej 90 km/h.

eugtor

Posiadacz elektryka
Natrafiłem na artykuł o podróż Audi. Ciekawe jak to jest w porównaniu do Tesli 🤔 Mi to wygląda na brak doświadczenia z EV 🤷‍♂️

Cav

Pionier e-mobilności
Natrafiłem na artykuł o podróż Audi. Ciekawe jak to jest w porównaniu do Tesli 🤔 Mi to wygląda na brak doświadczenia z EV 🤷‍♂️
Dokładnie.
Kolejny lamer, któremu się wydaje, że podróż z przyzwyczajeniami ze spalinówki będzie optymalna....
I nie jest łaskaw zastanowić się wcześniej jak ją sobie (inaczej) zorganizować, żeby taka była.

eugtor

Posiadacz elektryka
Szczerze, ją się trochę tego boję, że moje przyzwyczajenia od prawie 20 lat jeżdżenia spalinowką będą słodzić szybkiej adaptacji do świata EV. Nadał się wącham między Teslą a szybką benzo-spalinowką

elektryk

Pionier e-mobilności
Dokładnie.
Kolejny lamer, któremu się wydaje, że podróż z przyzwyczajeniami ze spalinówki będzie optymalna....
I nie jest łaskaw zastanowić się wcześniej jak ją sobie (inaczej) zorganizować, żeby taka była.
No tylko czemu miałby się zastanawiać?

Nie można zrobić tak jak w Tesli, że nie trzeba się zastanawiać? Komputer Ci wytyczy trasę nie gorszą niż w Google Maps, pociągnie przez ładowarki, pokaże ceny ładowania, galerię zdjęć stacji ładowania wraz z ocenami z Google Maps i uwzględni zajętość stacji przy planowaniu automatycznie.

A na dodatek ceny ładowania rozsądne, dużo niższe niż w wielu sieciach ładowania.