PHEV ma normalnego kwasiaka, HEV natomiast ma zasilanie12V przez przetwornicę z baterii trakcyjnej. Masz wtedy przycisk w kabinie do zresetowania modułów i BMS. Musisz mieć też możliwość awaryjnego doładowania baterii trakcyjnej bo jeśli ta bateria się rozładuje to nic byś nie zrobił z samochodem, nawet nie odpalił bo tam nie możesz doładować normalnie z gniazdka a rozrusznik potrzebuje solidnego prądu do rozruchu. Podejrzewam że to co na dokumencie napisali o osobnej baterii 12V to spore uproszczenie dla zupełnych laików.Hmmm... A tutaj napisali, że jest jakaś osobna bateria 12V, można ją restartować i podłączać klemy:
Nie ma. Tylko ciekawy jestem.To nie ma znaczenia chłopku
Jego 100 lat doświadczenia bije Twije wykształcenie. Szach mat![]()
Olecki a ja myślę, że po prostu Ci żal, że to żabojady, Gebelsy ani koreańce nie wpadły na pomysł użycia 16V Lion’a zamiast klasycznego ołowianego lub żelowego 12V acu. Po prostu Elon kombinuje jak zrobić auto, które nie przyjedzie do serwisu za rok tylko najwcześniej za 6 lat…No widzisz, i to jest dokładnie to na co zwracam uwagę - dla Ciebie (jak i paru innych tutaj) każdy pomysł Elona to po prostu cud miód i orzeszki, przyjmujesz bezkrytycznie jako prawdę objawioną bo tak Elon powiedział czy zrobił. A w tym przypadku wcale nie jest to oczywiste. Inni producenci trzymają się kwasiaków ze względu na cenę, która jest pewnie kilkanaście razy niższa od porównywalnego li-ion. Oszczędzasz trochę wagi ale pewnie księgowi zadecydowali że jednak wolą zmniejszyć koszty. Z drugiej strony jeśli mamy wprowadzać rewolucyjne rozwiązania - jest już budżetowa kijanka potrafiąca zasilać całą elektrykę z baterii trakcyjnej więc czemu Elon nie poszedł tym tropem? To dopiero jest rewolucja - całkowity brak aku 12V, przecież to się tak wpisuje w jego politykę upraszczania konstrukcji a tu bonusowo jeszcze odchodzi koszt dodatkowej baterii oraz miejsce które zajmuje. Jakby to zrobił byłbym pierwszy który zacznie bić mu brawo.
Dlaczego mam mieć żal? MElon wcale nie był pierwszy co nawet pokazałem w tym wątku przykładem właśnie koreańczyka.Olecki a ja myślę, że po prostu Ci żal, że to żabojady, Gebelsy ani koreańce nie wpadły na pomysł użycia 16V Lion’a zamiast klasycznego ołowianego lub żelowego 12V acu. Po prostu Elon kombinuje jak zrobić auto, które nie przyjedzie do serwisu za rok tylko najwcześniej za 6 lat…
Te popularne akumulatorki AAA i AA nie mają 1,5V. Niektóre sprzęty działają na niższym napięciu, a niektóre nie.Tak trochę nie do końca w temacie, ale powoli akumulatory litowe wypierają inne źródła energii. Od jakiegoś czasu dostępne są u nas typowe akumulatorki AA, AAA na 1.5 V z powodzeniem zastępujące tradycyjne baterie i inne akumulatorki. Wprawdzie wymagają dedykowanej ładowarki, ale wg. mnie sprawują się dużo lepiej niż konwencjonalne. Są też inne formaty ( 6F22 ).