Każdy w takiej jak Twoja sytuacja tak ma. Mondrale w NFOŚ/BOŚ tak wymyślili, że kwota dotacji nie może być wyższa niż wpłata początkowa w leasingu. Z punktu widzenia dotacji nie powinno to mieć znaczenia, bo co ma piernik do wiatraka, ale niestety ma znaczenie.Czy ktoś miał taką sytuację, że odliczał 50% lub 100% VAT, a opłatę wstępną miał na 27 000 zł ale brutto i przez to nie mógł dostać pełnej dotacji na kwotę 27 000 zł tylko 27k - VAT?
Tu chyba chodzi o to ze dotacja jest poza vatem a faktura musi miec vat, wiec nic z tym nie zrobisz.Każdy w takiej jak Twoja sytuacja tak ma. Mondrale w NFOŚ/BOŚ tak wymyślili, że kwota dotacji nie może być wyższa niż wpłata początkowa w leasingu. Z punktu widzenia dotacji nie powinno to mieć znaczenia, bo co ma piernik do wiatraka, ale niestety ma znaczenie.
Tu nie chodzi o spryt, leasing wystawia ci fakture z vat, ty ten vat sobie odliczasz, wiec zeby to mialo rece i nogi kwota dotacji musi byc netto.Niestety ktoś wykazał się sprytem w NFOŚ/BOŚ. Trudno
Też tak miałem do tego momentu - w miarę sprawnie. I wtedy proces zatrzymuje się na kilka miesięcy - teraz BOŚ będzie się kisił z podpisaniem umowy.Moja aktualna czasówka jeśli chodzi o wniosek o dotacje:
1.06.2023 - złożenie wniosku w ING Lease
18.07.2023 - informacja od leasingodawcy, że wniosek ma decyzję pozytywną z BOŚ
Prawdopodobnie około 25.07 będą mieli dla mnie umowę o dotację do podpisania