Szklany dach - upał

krzyss

Pionier e-mobilności
Jakoś jak byłem mały i jeździłem z rodziną na wakacje fiatem 125P (nie miał klimy). Czuję się dobrze.
Kiedyś korzystało się z naturalnej klimy - otwarcie okien.
Niby jak możesz dostać udaru cieplnego? No chyba, że zamykasz się w aucie z zamkniętymi oknami i czekasz na ugotowanie.
W trasie to jeszcze idzie wytrzymac bez klimy, bylem tico w Bulgarii 😁 w lipcu, jednak mialem mokry recznik na szyii.
W miescie w korkach… ciezka sprawa jak na zewnatrz jest 30stopni a ty sporo jezdzisz.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wszystko, zależy, czy jedziesz krótkie odcinki, gdzie jak i kiedy. Klima to podstawa a Psia opcja itp.. to ideal. Okna otwierać w syfie miejskim też nieciekawie. Wew obieg i klima zawsze to mniej smrodu.

Byle nie przeginać jak ktoś chorowity. Np 19 st w 37 na zew. Można na trasie ale nie do ciągłych zmian. Kończy się katarem itp.
Empirycznie sprawdzone np na Diagnoście, który do każdego wyjścia z kanciapy w zimie ubierał kufajkę szalik i czapkę, które to ciuchy zdejmował z zaraz po powrocie aby podbić DR i skasować klienta w 2 minuty .
Odkąd tak robił nie chorował. Wcześniej mu się na te kilka minut nie chciało i albo latał w sweterku albo w kurtce. Kassel i katar były normalką

Olecki

Pionier e-mobilności
Wszystko, zależy, czy jedziesz krótkie odcinki, gdzie jak i kiedy. Klima to podstawa a Psia opcja itp.. to ideal. Okna otwierać w syfie miejskim też nieciekawie. Wew obieg i klima zawsze to mniej smrodu.

Byle nie przeginać jak ktoś chorowity. Np 19 st w 37 na zew. Można na trasie ale nie do ciągłych zmian. Kończy się katarem itp.
Empirycznie sprawdzone np na Diagnoście, który do każdego wyjścia z kanciapy w zimie ubierał kufajkę szalik i czapkę, które to ciuchy zdejmował z zaraz po powrocie aby podbić DR i skasować klienta w 2 minuty .
Odkąd tak robił nie chorował. Wcześniej mu się na te kilka minut nie chciało i albo latał w sweterku albo w kurtce. Kassel i katar były normalką
Większość ludzi po prostu nie potrafi korzystać z klimatyzacji. Nie powinno się ustawiać większej różnicy niż 10 stopni (tzn. na zewnątrz 32 w cieniu to klima 22). Przy naprawdę ekstremalnych upałach można dołożyć jeszcze kilka stopni. Dla mnie największym problemem jest idiotyczny trend wstawiania wszędzie automatycznych klimatyzacji bez trybu manualnego, nawet za dopłatą. Mój organizm na bardzo zimne powietrze z nawiewów reaguje niemalże alergicznie, wolę żeby samochód schładzał się dłużej przy wyższej temperaturze powietrza z nawiewów ale żaden sensowny samochód nie oferuje manualnej klimy.

p0li

Pionier e-mobilności
ale żaden sensowny samochód nie oferuje manualnej klimy.
czyli cala platforma stellantisa nie jest dla ciebie sensowna?
bo tam jest i manualna i automatyczna klima - manualnej uzywam w sumie zawsze jak uzywam klimy (staram sie nie) bo tez nie lubie potem z angina 2 tygodnie lezec

inter

Pionier e-mobilności
bo tam jest i manualna i automatyczna klima - manualnej uzywam w sumie zawsze jak uzywam klimy (staram sie nie) bo tez nie lubie potem z angina 2 tygodnie lezec.
Czcionka domyślana, nic nie zmieniałem.

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
bo tam jest i manualna i automatyczna klima - manualnej uzywam w sumie zawsze jak uzywam klimy (staram sie nie) bo tez nie lubie potem z angina 2 tygodnie lezec
Tak mi zostało ze starych czasów że nie przepadam za samochodami na F :p

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
[szklany dach] To chwyt, dla oka. W aucie jest jasno i to jedyny plus
- szklany dach zapewnia więcej wysokości w kabinie (lub mniejsze gabaryty samochodu i lepszą wydajność) w porównaniu z klasycznym dachem
- podobno szklany dach usprawnia produkcję pozwalając na łatwy dostęp od góry przed zamontowaniem szyb

Bronek

Pionier e-mobilności
Mogli wkleić cokolwiek, kompozyt z izolacją. Pomijając zalety, które można zastąpić taniej, to jest dla oka.
Jako kierowca nie mam z tego żadnego pożytku a jak widać czasem przegrzaną głowę ( sam tego nie stwierdzilem)
Ja chcę cabrio...

p0li

Pionier e-mobilności
1688548190417.png

mozesz zmienic kolor czcionki z niewidzialnego na jakis inny?