Dokładnie robi to dla innych marek również bo inaczej za parę lat SuC znikną z rynku, przynajmniej w UK. Hint: nowe przepisy dot. roamingu
Roaming to jest właściwe podejście do problemu fragmentacji rynku ładowania, a nie płacenie kartą na terminalach które mają być obowiązkowe w UE. W UK poprawnie zidentyfikowali problem.
Pojechałem do Rumunii i sam dojazd bezproblemowy jedno szybkie ładowanie na SuC. W Rumunii co ciekawe sporo SuC, ale zatrzymałem się w mieście bez SuC i ładowałem się na ładowarce jakiejś lokalnej, totalna masakra, kazał doładowywać konto operatora kwotą przed ładowaniem pomimo że nie wiedziałem ile dokładnie będzie potrzebne do 100%, minimalna kwota doładowania ok. 90 zł, czyli jak Ci przerwie ładowanie na 90% to musisz wydać 90 zł żeby doładować brakujące 10%.
Oczywiście ładowarka nie ruszyła za pierwszym razem jakiś błąd komunikacji, apka i wyświetlacz na ładowarce absolutnie bezużyteczne.
Teraz rozumiem dlaczego tutaj na forum jest tylu zwolenników obowiązkowych terminali na ładowarkach, tylko że one nie rozwiążą żadnego problemu, tylko stworzą nowe (koszty instalacji i utrzymania terminala). Roaming rozwiązuje problem.
Żeby było śmieszniej w mieście jest trochę fajnych szybkich ładowarek miejskich, ale aplikacja do pobrania jest dostępna tylko dla użytkowników z Rumunii, jakiś gość w super wypasionym elektrycznym merolu prosił się lokalsów, żeby zainstalowali u siebie apke i doładowali konto w zamian za gotówkę 🤦♂️