Biały Y, lekko obtarty / wgnieciony tył, jak naprawić?

Wolfshill

Zadomawiam się
No i stało się, parkując w nocy pod ładowarką, przytarłem lekko zderzak i wgniotłem klapę bagażnika.

Nie wiem jak się do tego zabrać. Robić z AC czy ze swojej kieszeni? Dzwoniłem wstępnie do TESLA Approved Body Shop Auto Forma w Kawęczynku i oni oczywiście chętnie by to robili z AC, ale Pani mnie ostrzegła, że ubezpieczyciel może potraktować obcierki na zderzaku i wgniotkę na klapie jako 2 szkody. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Mam ochronę zniżek, ale to działa chyba tylko na 1 szkodę? Zależy mi oczywiście na utrzymaniu zniżek, które obecnie mam maksymalne.

A może ktoś ma jakieś doświadczenie ze "smart naprawami" i jest w stanie ocenić czy moje uszkodzenia możnaby w ten sposób ogarnąć?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, sugestie i ewentualne podzielenie się historiami z Waszych napraw blacharsko-lakierniczych.

Attachments

• 20230821_163840.jpg
    20230821_163840.jpg
    373,9 KB · Liczba wyświetleń: 140
  • 20230821_163902.jpg
    20230821_163902.jpg
    282 KB · Liczba wyświetleń: 132
  • 20230821_163948.jpg
    20230821_163948.jpg
    719,5 KB · Liczba wyświetleń: 132

Vangass

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to w Passat B8 mialem Uniqa pełny pakiet z ochroną zniżek na 1 szkode rocznie.
I to zadziałało.
Był robiony cały bok rozorany przez słupek bramy (zaatakował żonę! ). Wycena na 22k zł. I było ok.
Przedłużenie ubezpieczenia bez problemu, lekka zwyżka z racji wzrostu stawek na rynku.

Natomiast jak chciałem teraz ubezpieczyć Tesle to to było w historii i nie mam maksymalnych zniżek (nie w uniqa bo tam nie ma Tesli).

KrzysztofFly

Moderator
No i stało się, parkując w nocy pod ładowarką, przytarłem lekko zderzak i wgniotłem klapę bagażnika.

Nie wiem jak się do tego zabrać. Robić z AC czy ze swojej kieszeni? Dzwoniłem wstępnie do TESLA Approved Body Shop Auto Forma w Kawęczynku i oni oczywiście chętnie by to robili z AC, ale Pani mnie ostrzegła, że ubezpieczyciel może potraktować obcierki na zderzaku i wgniotkę na klapie jako 2 szkody. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Mam ochronę zniżek, ale to działa chyba tylko na 1 szkodę? Zależy mi oczywiście na utrzymaniu zniżek, które obecnie mam maksymalne.

A może ktoś ma jakieś doświadczenie ze "smart naprawami" i jest w stanie ocenić czy moje uszkodzenia możnaby w ten sposób ogarnąć?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, sugestie i ewentualne podzielenie się historiami z Waszych napraw blacharsko-lakierniczych.
Często jest tak, że przy okazji szkody na np. tylnej klapie, klienci chcą przy okazji podmalować "ryski" na innym elemencie np. przednim zderzaku i myślę, że pani o takim fakcie myślała, bo to faktycznie jest traktowane jak dwie osobne szkody. W Twoim wypadku ewidentnie jest to jedna i ta sama szkoda (czyli uszkodzenia powstałe podczas tego samego zdarzenia), więc absolutnie nie powinni tego potraktować jako dwie osobne szkody i w tej sytuacji powinna zadziałać ochrona zniżek, którą masz wykupioną.
Co do "smart napraw", to był podobny wątek gdzieś już na forum (tam chyba chodziło o drzwi) i nawet chyba padły dane jakiegoś warsztatu, dobry warsztat lakierniczy jest w stanie to pomalować "cieniując" lakier, podobnie jak cieniuje się lakier na sąsiednich elementach, lakierując np. całe drzwi samochodu, a dodatkowo aby nie było widać różnicy cieniują lakier na drugich drzwiach i błotniku.
O ile dobrze widzę, to na klapie widać lekkie przełamanie na krawędzi oraz wgniotki poniżej, więc bez klepania się nie obejdzie.

KrzysztofFly

Moderator
Jest jeszcze jedno wyście: nie patrzeć na to i jeździć jakby nigdy nic...
Wiem, to najtrudniejsze wyjście ;)
Ewentualnie jeśli brałeś dofinansowanie, to masz idealne miejsce na naklejkę na białym tle ;)
Zrzut ekranu 2023-08-21 202253.png
A jak nie brałeś, to i tak możesz nakleić ;)

Michal

Moderator
Generali po jednej szkodzie uznało, że na nowe auto podniesie mi składkę o prawie 100%, więc różnie to bywa i chyba zależy od ubezpieczyciela. Uznali, że nie policzą mi żadnych zniżek i w dupie mnie mają :p
Ciekawe to jest, jak przy zdobywaniu zniżek dochodzi Ci 5% rocznie, a później na raz tracisz całość... Ubezpieczyciele to złodziejski dziki zachód z zerową regulacją, a prym wśród złodziei wiedzie rządowe PZU.

Wolfshill

Zadomawiam się
Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

No ja chyba najbliżej jestem, żeby zrobić jakąś smart naprawę za swoje pieniądze rzędu 1 - 2k PLN, bo właśnie mega nie ufam co może się stać z moją polisą w kolejnym roku jeśli tę szkodę robiłbym z AC. W tym roku za pakiet OC+AC zapłaciłem w PZU uczciwe 6 630 zł za full opcję i odpowiada mi ten poziom kosztów.

A czy jeśli w tym warsztacie Tesla approved body shop w Kawęczynku powiedzą mi, że nie zrobią mi tego w limicie 2k PLN, to czy mogę szukać na rynku czy jestem ograniczony do warsztatów z autoryzacją Tesli? Jak to działa?

Zakładam, że zaprawki mogę zrobić gdzie chcę, ale martwi mnie ta klapa bo tam jednak trzeba będzie trochę klepać / wyciągać i nie chciałbym mieć potem problemów z gwarancją na klapę ze względu na naprawę poza siecią Tesla.

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
Nikt Ci nie broni zrobić tego nawet samemu. Klapy tak naprawdę nie trzeba nawet ściągać, zaprawki można na siłę na samochodzie zrobić, kto będzie sprawdzał Ci w Tesli, że coś było robione? Tak jak Bronek jeździ na serwisy ze swoimi samoróbkami i nikt nic nie mówi.
Do 2 tysięcy normalny warsztat na luzie to zrobi, ale zapewne nie body shop Tesli.

ducarider

Posiadacz elektryka

Pani jest mocno niedoinformowana. Bierz z AC stracisz 10 % zniżki na dwa lata. Dzięki takiemu podejściu ubezpieczyciele się cieszą.
Klapa zagięta dosyć mocno. Smart nic tu nie zrobi. Jest do wymiany.