Dlatego też na samym początku tematu wspomniałem:Miałem dzisiaj telefon z serwisu. Zepsuta jest ładowarka wewnętrzna, mają wysłać nową z Francji i wymienić w moim samochodzie.
Zastanawiam się, czy w przypadku uszkodzenia ładowarki 11kW jest możliwe ładowanie DC? Ma ktoś może taką wiedzę? Nie chce mi się jeździć zastępczym spalinowym i wolałbym przemieszczać się swoim autem, nawet ładowanym tylko na stacji z szybkim DC.
Jutro pojadę rano do serwisu i porozmawiam, jak oni się zapatrują na mój pomysł![]()
Jeśli nie mają zbyt mocno rozgrzebanego samochodu, to może pozwolą Ci to sprawdzić.Ciekawe też czy działa w tej chwili ładowanie DC na złączu CCS, bo jeśli tak i z kablami wszystko ok, to może być awaria ładowarki pokładowej
To mnie pocieszyłeś tym czasem oczekiwania. Jutro pojadę do serwisu i będę rozmawiał o zabraniu auta i ładowaniu DC.Dlatego też na samym początku tematu wspomniałem:
Jeśli nie mają zbyt mocno rozgrzebanego samochodu, to może pozwolą Ci to sprawdzić.
Kwestia też jak długo będą czekać na ładowarkę pokładową, próbowałem sprawdzić dostępność w swoim systemie, niestety ale dla mnie nie jest widoczna. Część jest zamawiana pod Twój numer VIN i wstępnie programowana (podobnie było z moim BSI), u mnie podawali termin dwa tygodnie, skończyło się na trzech.
View attachment 12745
View attachment 12746
fizycznie nic nie stoi na przeszkodzie, kwestia tylko jak to jest rozwiazane softwareowo - czy ladowaniem DC steruje ladowarka, BMS czy VCU?Miałem dzisiaj telefon z serwisu. Zepsuta jest ładowarka wewnętrzna, mają wysłać nową z Francji i wymienić w moim samochodzie.
Zastanawiam się, czy w przypadku uszkodzenia ładowarki 11kW jest możliwe ładowanie DC?
Rozumiem, że sprawdziłeś już na jakiejś ładowarce i CCS działa?Więc tak, po ustaleniu i potwierdzeniu możliwości z serwisem wydali mi auto (nie było "rozbebeszone") i mogę jeździć i ładować się prądem stałym ze złącza CCS. Gdy dojdzie do nich nowa ładowarka 11kW/3F wymienią w ramach gwarancji i znów będę mógł ładować się w domu z siły. Bo na codzień ładowałem się z trzech faz 11 kW.
Dokładnie, od razu pojechałem sprawdzić, żeby nie wyjechać dziś i jutro baterii i obudzić się z ręką w ... Działa, ładujeRozumiem, że sprawdziłeś już na jakiejś ładowarce i CCS działa?
Napisałem o 12:14 w odpowiedzi: "Bo na codzień ładowałem się z trzech faz 11 kW."Tak normalnie na codzień ładowałeś z 1F czy z 3F?