Efektywność ładowania - jest szansa osiągnąć ponad 85 % ?

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Chodzi mi głównie o to że jeżeli kupisz WC3 to masz w ogóle opcje myślenia o takim systemie. Jak kupisz tego Khonosa to nic z nim nie zrobisz, albo będziesz musiał samemu kombinować, tak jak ja z UMC.

Wniosek. WC3 ma przyszłość pod kątem konfiguracji.
Minus to +1200 zł w zakupie, które można przeliczyć na km ładowania.
+ dla Khonsa to mobilność (zdarza mi się ładować poza domem, choć nieczęsto, mam tam również gniazdo siłowe).

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wniosek. WC3 ma przyszłość pod kątem konfiguracji.
Minus to +1200 zł w zakupie, które można przeliczyć na km ładowania.
+ dla Khonsa to mobilność (zdarza mi się ładować poza domem, choć nieczęsto, mam tam również gniazdo siłowe).
Ale WC3 też możesz podłączyć pod wtyczkę siłową co pozwoli w razie wyjazdu zabrać ze sobą, dodatkowo WC3 ma płynną regulację. Ja np mam w Corsie jednofazowe ładowanie i ustawione 18A bo na domu mam tylko 20A.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ale WC3 też możesz podłączyć pod wtyczkę siłową co pozwoli w razie wyjazdu zabrać ze sobą, dodatkowo WC3 ma płynną regulację. Ja np mam w Corsie jednofazowe ładowanie i ustawione 18A bo na domu mam tylko 20A.

też myślałem o takim rozwiązaniu (mobilne WC3 z wtyczką 3f),

nnnnn

Pionier e-mobilności
też myślałem o takim rozwiązaniu (mobilne WC3 z wtyczką 3f),
ja ma tak u siebie, metr giętkiego przewodu 5x6mm2 wtyczka 32A. wisi na ścianie przyczepiany na motylki, w razie czego odpinam zaczep i bez otwierania ładowarki zdejmuję całość ze ściany. Nie jest to takie zgrabne jak Khons ale przez prawie rok ani razu nie zabierałem WC3 ze sobą.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Biorę WC3. Dzięki za opinie.

Michal

Moderator
Tylko taka uwaga - WC3 nie można położyć w kałuży. Może wisieć na zewnątrz na ścianie / słupku ale raczej nie leżeć w wodzie. To nie jest przenośne EVSE i ja bym go w taki sposób nie traktował / używał.

Ja montuję WC3 na stałe w garażu, a do ładowania na wyjazdach mam UMC gen1 (3 fazy) albo ładowarkę dołączoną do auta (1 faza).

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Tylko taka uwaga - WC3 nie można położyć w kałuży. Może wisieć na zewnątrz na ścianie / słupku ale nie leżeć w wodzie. To nie jest przenośne EVSE i ja bym go w taki sposób nie traktował / używał.

spoko Michał, w moich dwóch lokalizacjach mam suchy garaż i ładowarkę powieszę na ścianie :)

Michal

Moderator
To jest o tyle istotne, że przyjdzie później jakiś świeży użytkownik EV, znajdzie ten wątek i sobie wymyśli, że wrzuci w kałużę WC3, a później się zdziwi jak go walnie prąd albo wywali bezpieczniki gdzieś w okolicy.
To nie jest rozwiązanie do ładowania przenośnego. Uszczelka jest raczej kilku razowa, a w szczególności kabel chyba nie jest montowany szczelnie.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
To jest o tyle istotne, że przyjdzie później jakiś świeży użytkownik EV, znajdzie ten wątek i sobie wymyśli, że wrzuci w kałużę WC3, a później się zdziwi jak go walnie prąd albo wywali bezpieczniki gdzieś w okolicy.
To nie jest rozwiązanie do ładowania przenośnego. Uszczelka jest raczej kilku razowa, a w szczególności kabel chyba nie jest montowany szczelnie.

Nie wiem, jak wygląda sposób montażu. Jeśli śruby montażowe są pod obudową i trzeba by to za każdym razem ściągać to faktycznie nie ma sensu. Można by ewentualnie coś alternatywnego wymyślić w kwestii powieszenia / montażu.

Michal

Moderator