Albo mi się wydaje albo niektórzy mylą homologowane przez producenta opony z homologacją na pojazd która zawiera dokładne parametry jakie ma posiadać opona założona w konkretnym pojeździe. Stąd są opony które w opisie sprzedawcy mają informację że są przykładowo homologowane przez Volvo ale przy doborze opony znaczenie według mnie ma homologacja pojazdu czyli dokumet który dostaliście kupując Teslę i przedstawialiście przy rejestracji pojazdu i on ma jasno wyszczególnione jaki rozmiar opon jest dopuszczony do użytku przez producenta i to są dokładnie te parametry których ja bym się trzymał wybierając opony.
Załączam skan homologacji którą ja dostałem z autem, na drugiej stronie w pozycji 35 jest info o oponach do mojego egzemplarza: Tyre / wheel combination Axle 1 and 2:
255/40R20 101W a dodatkowo w pozycji 52 mam opcjonalny rozmiar opon ale co ciekawe już nie felg bo tego słowa w pozycji 52 brakuje...
Zachęcam więc osoby które nie wiedzą jaki rozmiar opon wybrać do zaglądnięcia do swojego egzemplarza homologacji którą dostali od Tesli.