Opony wielosezonowe - doświadczenia

dts

Nowy na Forum
Ja do swojej 3 wsadziłem Hankook iOn Flexclimat. Zauważalnie ciszej ale to może być spotęgowanie przezto że przesiadałem się z opon zimowych.

inter

Pionier e-mobilności
Dzisiaj chciałem zamówić Hankooki, ale na stanie u dystrybutora brak, trzeba czekać.
W ubiegłym tygodniu jeszcze były.
Edit: opony założone od kilku dni. Narazie OK.

Last edited:

Raf24

Fachowiec
Wszyscy wałkują ty temat homologacji pod kątem Ubezpieczenia /szkód a rozmiar /ładowność / index predkości .... .
A jak to się ma do daty montażu ? czy w RP jest obligo zakładania zimówek od daty X ? .
Powodujemy wypadek w styczniu -15 C i mamy założoną całoroczną oponę -co na to Ubezpieczyciel / Policja ?? .Teksty typu " no jak by miał Pan zimówki to by Pan wyhamował " ?? .
I odwrotnie Latem .

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wszyscy wałkują ty temat homologacji pod kątem Ubezpieczenia /szkód a rozmiar /ładowność / index predkości .... .
A jak to się ma do daty montażu ? czy w RP jest obligo zakładania zimówek od daty X ? .
Nie ma. Można cały rok na letnich (nomen omen) latać.
Powodujemy wypadek w styczniu -15 C i mamy założoną całoroczną oponę -co na to Ubezpieczyciel / Policja ?? .Teksty typu " no jak by miał Pan zimówki to by Pan wyhamował " ?? .
I odwrotnie Latem .
"Niedostosowanie prędkości do warunków jazdy" będzie?

wojtkow

Pionier e-mobilności
Jak @lookash_c napisał w PL nie ma obowiązku używania opon zimowych, więc mandat możesz dostać tylko w przypadku wypadku za niedostosowanie do warunków jazdy i spowodowanie wypadku.
Ale na ubezpieczenie to ma wpływ, OC zostanie wypłacone ale AC mogą odmówić albo ograniczyć znacząco, co biorąc pod uwagę, że jeździmy nowymi samochodami może boleć.
(Podstawa KC art 362 i 827 - przyczyniasz się zaniedbaniem do powstania szkody)

Marco_EVmaniac

Zadomawiam się
I odwrotnie Latem .
Wszystkie nowe opony całoroczne mają obecnie homologację zimową (znaczek ze śnieżynką i górą z trzema szczytami). Z punktu prawa taka opona jest traktowana na równi z zimówką, więc nikt nie może się przyczepić.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Co do odpowiedzialności ubezpieczyciela, to dodam jeszcze, że zdażyło mi się, że po wypadku (latem, na letnich ale w deszczu) likwidator z towarzystwa ubezpieczeniowego sprawcy mierzył głębokość bieżnika w moich oponach. To była większa kraksa na obwodnicy Poznania, gdzie w sumie byłem ofiarą ale bardzo szukali jak się wymigać z odpowiedzialności.